Leaders

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΝΟΣ

Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Είναι μόλις 44 χρονών και το καλοκαίρι του 2019 άφησε το Λονδίνο και τη θέση του καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημόσιας Πολιτικής σε βρετανικό πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην πατρίδα του και να αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο στόχος του ξεκάθαρος: Θέλει, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, η Επιτροπή Ανταγωνισμού να γίνει πρότυπο μεταξύ των υπόλοιπων Επιτροπών Ανταγωνισμού της Ευρώπης. Εξάλλου με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έδωσε με απόλυτη σαφήνεια το στίγμα του, δηλώνοντας πως η Επιτροπή «θα επικεντρωθεί σε υποθέσεις με σημαντικό αντίκτυπο για το δημόσιο συμφέρον, τους Έλληνες καταναλωτές και την οικονομία».

Η δήλωση έγινε πράξη, όταν στις αρχές Νοεμβρίου 2019 κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκαναν την πολυσυζητημένη διήμερη έφοδο στις ελληνικές τράπεζες. Συλλέγοντας στοιχεία για τις αυξήσεις στις χρεώσεις και προμήθειες που εισπράττονται για σειρά τραπεζικών συναλλαγών και για τα οποία μένει να εκφραστεί η «ετυμηγορία».

Ο ίδιος έχει πλήθος από περγαμηνές και είναι περιζήτητος στα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου για να διδάξει το Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Ωστόσο επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα και στόχο έχει να χρησιμοποιήσει όλα τα ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να «ξετρυπώσει» τα καρτέλ…

Μαζί με την εξειδικευμένη ομάδα του, εργάζεται στην κατεύθυνση της πλήρους αναμόρφωσης της Επιτροπής, ενσωματώνοντας την ψηφιακή τεχνολογία. Εναρμονισμένες πρακτικές και «ύποπτες» προσφορές σε διαγωνιστικές διαδικασίες θα εντοπίζονται χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες από το νέο μοντέλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού που «στήνει» ο Γιάννης Λιανός.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το περασμένο καλοκαίρι, για την έγκριση του διορισμού του, είχε αναφερθεί στις τράπεζες υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση του ανταγωνισμού, αλλά και την ανάπτυξη του fintech μέσω της διασύνδεσης του με το τραπεζικό σύστημα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα