Leaders

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ

Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC)

Ο Νίκος Καραμούζης, τραπεζίτης με πορεία δεκαετιών στον κλάδο, «εγκατέλειψε» το banking για το επιχειρείν καθώς τα τελευταία χρόνια δημιούργησε το SMERemediumCap, ένα fund που έχει συνάψει πολλές και αξιόλογες συμφωνίες, όπως ήταν η αγορά των 70 ξενοδοχείων από την Intrum.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Νίκος Καραμούζης -από κοινού με το family office του Θανάση Λασκαρίδη και τον όμιλο Brown Hotels– έκαναν την καλύτερη προσφορά και απέκτησαν τα ξενοδοχεία, που έχουν δυναμικότητα πάνω από 4.000 κλίνες. Οι ξενοδοχειακές μονάδες 4 και 5 αστέρων, που βρίσκονται σε δημοφιλείς νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα βαρύνονται με «κόκκινες» οφειλές 258 εκατ. ευρώ.

Ο Νίκος Καραμούζης και το fund του θα χρηματοδοτήσουν με  20 εκατ. ευρώ εκείνες τις μονάδες που έχουν πλάνο ανάπτυξης και είναι διατεθειμένες να το υλοποιήσουν, ρυθμίζοντας παράλληλα τον μη εξυπηρετουμενο δανεισμό τους, προκειμένου να επανατοποθετηθούν με αξιώσεις στην ξενοδοχειακή αγορά.

Ο πρώην τραπεζίτης πιστεύει στη δυναμική του ελληνικού τουρισμού και πέρυσι το Μάρτιο εξαγόρασε το Patmos Aktis από την οικογένεια Νικολάου Πουλιού. Είναι το μοναδικό 5 αστέρων ξενοδοχείο στο νησί της Αποκάλυψης και το SMERC στοχεύει με επένδυση άνω των 17 εκατ. ευρώ, να αναβαθμίσει και να επεκτείνει τις υποδομές φιλοξενίας του ξενοδοχείου, αυξάνοντας σημαντικά τη δυναμικότητα των 175 κλινών που διαθέτει σήμερα.

«Αποστολή του Ταμείου μας, είναι να επενδύει σε ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις με προοπτική δυναμικής ανάπτυξης και δυνατότητες παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας, παράλληλα, νέες οικονομικές ευκαιρίες και δυνατότητες στην τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Νίκος Καραμούζης.

Πέρυσι το SMERC, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας CORDIA, απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία καθαρισμού SKYMAR Services. Επίσης επένδυσε στην περαιτέρω ανάπτυξη της Κτηνιατρικής Κλινικής «Πλακεντία».

Αν και απέχει πλέον από την τραπεζική, η μακρά πορεία του σ΄ αυτήν θα μπορούσε να πει κανείς πως αντικατοπτρίζει την σύγχρονη ιστορία της. Από την εποχή του απολύτου κρατισμού μέχρι το digital, ο Νίκος Καραμούζης ανήκει στα στελέχη που άφησαν έντονο αποτύπωμα και διαμόρφωσαν το σήμερα.

Ο οικονομολόγος καθηγητής με διδακτορικό σε Θέματα Νομισματικής Πολιτικής & Διεθνών Οικονομικών από το Pennsylvania State University των ΗΠΑ, κατείχε θέσεις ευθύνης σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Γενική, ΕΤΕΒΑ, ΕΤΒΑ, ΤτΕ, καθώς και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Κυρίαρχα χαρακτηριστικά του είναι η διορατικότητα, η εξωστρέφεια αλλά και ο εκρηκτικός του χαρακτήρας.

«Ο αείμνηστος Θόδωρος Καρατζάς, μου έλεγε να μετράω μέχρι το 10 πριν εκραγώ, όμως με πολύ προσπάθεια έφτασα να μετράω μέχρι το 5…. στο 10 δεν έφτασα ποτέ», παραδέχεται ο ίδιος. Και ανήκει στην κατηγορία εκείνων που έχουν ορκισμένους συμμάχους αλλά και φανατικούς εχθρούς.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα