Pioneers

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΖΑΡΑΚΟΥ

Όταν πριν από περίπου 2,5 χρόνια η Βασιλική Λαζαράκου περνούσε την είσοδο του νεοκλασικού της οδού Κολοκοτρώνη 1, στο κέντρο της Αθήνας, αναλαμβάνοντας τη θέση Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μία ήταν η βασική της προτεραιότητα: να αποκαταστήσει το κύρος της ελληνικής αγοράς και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ειδικά των ξένων, των οποίων η συμμετοχή έχει πολύπλευρη σημασία.

Τα πλέον αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν τη χρονιά που πέρασε: Διαφάνεια στις εταιρικές αποφάσεις, οικονομικά πιστοποιητικά για τα αποτελέσματα των εισηγμένων κατόπιν συνεργασίας με του ορκωτούς λογιστές, επιτροπές εσωτερικού ελέγχου με απευθείας αναφορά στην εποπτική αρχή, πρόσθετη οικονομική ενημέρωση για τα αποτελέσματα του 9μήνου εξαιτίας Covid και αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών είναι μόνο μερικές από τις Πράξεις που έφυγαν από το γραφείο της Βασιλικής Λαζαράκου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συμβάλλει δραστικά στο να απαλλαγεί η αγοράς από τη βαριά σκιά των σκανδαλωδών πρακτικών της Folli Follie.

«Το πάρτι στις πλάτες της αγοράς και των μετόχων μειοψηφίας τελείωσε», φέρεται να έχει εξομολογηθεί η ίδια σε στενούς της συνεργάτες.

Μια σειρά από νομοθετήματα, μπορεί να έχουν την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά προέρχονται από τον… τέταρτο όροφο της οδού Κολοκοτρώνη. Με τη Βασιλική Λαζαράκου να προΐσταται της προσπάθειας εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, με δουλειά ακόμα και τα σαββατοκύριακα, εν μέσω περιοριστικών μέτρων και πανδημίας.

Η ίδια, εργασιομανής και δίνοντας μεγάλη σημασία στην ουσιαστική λεπτομέρεια, καταθέτει καθημερινά τα διαπιστευτήριά της σε ό,τι αφορά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Όπου εντοπίζονται ανορθογραφίες σε ζητήματα εγκρίσεων, ζητείται η άμεση αποκατάστασή τους και η ορθότητα στην ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στην περσινή χρονιά, περίπου 20 Ενημερωτικά Δελτία πήραν το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για αυξήσεις κεφαλαίου εισηγμένων εταιρειών και για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, που είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Οδηγώντας στην άντληση κεφαλαίων σχεδόν 6 δισ. ευρώ. Πενταπλάσια σε σχέση με εκείνα του 2020 και του 2019.

Η έμπειρη δικηγόρος Βασιλική Λαζαράκου έχει ξεχωρίσει από τους αρχαίους φιλοσόφους τον Ηράκλειτο. Τα πάντα ρει. «Η εξέλιξη και η προσαρμοστικότητα είναι επίσης μονόδρομος», θεωρεί η ίδια. Υποστηρίζοντας επίσης ότι «οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα και δυναμικά, ώστε να συμβάλουμε στην τ περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τη Βασιλική Λαζαράκου, «σε μία κρίσιμη συγκυρία που η ελληνική οικονομία καλείται να αποδώσει συνεχείς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για να θεραπεύσει τις πληγές της κρίσης, η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι το κατάλληλο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την ανάπτυξη της χώρας. Η αυξανόμενη κινητικότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα το αποδεικνύει. Συνεπώς, οι προσπάθειες όλων των συμμετεχόντων θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, του μετασχηματισμού και της προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στις νέες απαιτήσεις των αγορών, αλλά και του εκάστοτε πλαισίου».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα