Leaders

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Με τον «αέρα» των Βρυξελλών, τη γνώση των εσωτερικών μηχανισμών του Κινήματος και βασικό σύνθημα το τρίπτυχο «ανανέωση – ενότητα – πολιτική αυτονομία», ο 42χρονος ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης αναδείχθηκε ο νέος ηγέτης του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ). Αναλαμβάνοντας την ευθύνη να οδηγήσει στην «επόμενη μέρα» το τρίτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας.

Μπήκε στην κούρσα της διαδοχής δυναμικά και τερμάτισε εντυπωσιακά, κερδίζοντας την εσωκομματική νίκη.

Απέναντι σε άλλους πέντε υποψηφίους στον πρώτο γύρο (5 Δεκεμβρίου) και απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου στον δεύτερο (12 Δεκεμβρίου), ο Νίκος Ανδρουλάκης έκοψε το νήμα με χαρακτηριστική ευκολία. Λαμβάνοντας ποσοστό 67,6%. Και όλα αυτά σε μια εκλογική διαδικασία με ευρεία συμμετοχή, που ερμηνεύτηκε ως ισχυρό μήνυμα ανανέωσης του πασοκογενούς ΚΙΝΑΛ.

Η κεκτημένη δυναμική του κρητικής καταγωγής Νίκου Ανδρουλάκη ήταν τέτοια που η όποια κριτική των συνυποψηφίων του τον άφησε αλώβητο. Κριτική που συνοψίζεται κυρίως στο γεγονός ότι, ως ευρωβουλευτής, δεν θα μπορεί να εκπροσωπεί το κόμμα του οποίου ηγείται σε μεγάλες κοινοβουλευτικές «μάχες». Ενστάσεις, επίσης, διατυπώθηκαν και για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει αρθρώσει ακόμη ξεκάθαρο λόγο για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι μεν νέος, αλλά έχει μακρά παρουσία στα πολιτικά δρώμενα, χωρίς όμως να έχει επωμιστεί τη φθορά της εξουσίας. Διαθέτει μάλιστα μεγάλη εμπειρία στα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού είναι ευρωβουλευτής από το 2014.

Γεννημένος στην Κρήτη το 1979, έχει πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκεί ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την ΠΑΣΠ.

Η ιστορία αναρρίχησής του ξεκινά το 2001, όταν έγινε μέλος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και έπειτα, το 2008, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος.

Τον Μάρτιο του 2013 εκλέχτηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, λαμβάνοντας 109 ψήφους σε σύνολο 168 ψήφων. Ο δρόμος είχε ανοίξει.

Στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη. Έκτοτε, συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον Μάιο του 2019 επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, πρώτος σε σταυρούς.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ και στις εκλογές του 2017, όπου ήρθε δεύτερος μετά την Φώφη Γεννηματά.

Ο νέος αρχηγός διαθέτει «βαρύ» Πόθεν Έσχες», με 18 ακίνητα και καταθέσεις 850 χιλιάδων ευρώ, με βάση τις δηλώσεις του 2020.

Τον Δεκέμβριο του 2021, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωνε ορίζοντας τον βουλευτή Ηλείας, Μιχάλη Κατρίνη, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ: «Είμαστε όλοι μαζί εδώ με έναν κοινό και αδιαπραγμάτευτο στόχο: Να ξανακάνουμε την παράταξη μεγάλη, το ΠΑΣΟΚ δύναμη ελπίδας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Θα καταφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης να μετατρέψει το ΚΙΝΑΛ σε ρυθμιστή εξελίξεων; Θα αλλάξει τη ρότα του κόμματος, η ιστορία του οποίου έγινε θεωρητικό παράδειγμα για την φθίνουσα πορεία των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με το όρο pasofication;

Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή, όπως λέει κι ο ποιητής.

Και προφανώς ο Νίκος Ανδρουλάκης το γνωρίζει καλά.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα