Titans

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΤΣΗ

Φωτογραφημένη όσο λίγοι. Αντισυμβατική και πάντα απαστράπτουσα. Δεν προκαλεί ποτέ με δηλώσεις, συνεντεύξεις, αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι όμως συγκεντρώνει τα περισσότερα likes, πολύ πριν από την εποχή της επιβράβευσης με κόκκινες καρδιές και αντίχειρες emoticons.

H Μαριάννα Λάτση (Άννα Μαρία Λουΐζα, όπως είναι το πλήρες όνομά της) μάλλον δεν έχει ανάγκη από μπράβο και διθυράμβους. Κόρη του θρυλικού θαλασσοκράτορα καπετάν Γιάννη Λάτση, συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου. Με σπουδές στα Οικονομικά, στο Λονδίνο και τη Γενεύη, έχει στο DNA της την επιχειρηματικότητα. Αρμονικά συνδυασμένη με τη συνεχή και συνάμα πολύπλευρη κοινωνική προσφορά.

Προ διετίας τάραξε τα νερά με την απόφασή της να αποκολληθεί μετοχικά από το σχήμα ελέγχου της Lamda Development που υλοποιεί το mega project του Ελληνικού. Σχήμα το οποίο έχει ως κεντρικό πυρήνα τα αδέλφια της, Σπύρο και Μαργαρίτα.

Τον Μάρτιο του 2021 η Μαριάννα Λάτση δημιούργησε εκ νέου αίσθηση στο επιχειρηματικό σκηνικό του τόπου, αποκτώντας έναντι 88 εκατ. ευρώ το 7,6% του ομίλου της ΓΕΚ Τέρνα. Που είναι ένας από τους δυναμικότερα αναπτυσσόμενους ελληνικούς ομίλους, σε ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων.

Η επενδυτική αυτή κίνηση έγινε μέσω της Latsco Hellenic Holdings, εκφράζοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη του family office στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στο εν λόγω οικογενειακό χαρτοφυλάκιο, μαζί με τη Μαριάννα Λάτση, έχουν συμμετοχή και τα τρία της παιδιά: ο Πάρης, η Εριέττα και ο Φίλιππος.

Λίγο πριν από την εκπνοή της περσινής χρονιάς, το Latsco Family Office ανακοίνωσε την είσοδό του στο επενδυτικό ταμείο Φαιστός, με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Ήταν η πρώτη ελληνικών συμφερόντων συμμετοχή στο εν λόγω ταμείο, αντικείμενο του οποίου είναι η υποστήριξη εταιρειών που αναπτύσσουν εφαρμογές και υπηρεσίες στηριζόμενες στην προηγμένη τεχνολογία 5G.

Το βαρύ πυροβολικό του επενδυτικού χαρτοφυλακίου είναι η ναυτιλία, με στόλο που εμπλουτίζεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και έχει φτάσει τώρα να απαριθμεί πάνω από 30 πλοία.

Στο portfolio της Latsco υπάγονται επίσης το 13% της Viva Wallet (ηλεκτρονικές πληρωμές, ψηφιακή τράπεζα) και το πλειοψηφικό πακέτο (70%) της ESA Security Solutions, εταιρεία που κατέχει ηγετική θέση στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων ασφαλείας σε όλη την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνεται και η δραστηριότητα στον τομέα της ψυχαγωγίας με τη δισκογραφική εταιρεία Panik Records και την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών, που δραστηριοποιείται διεθνώς.

Στην παρούσα φάση η Μαριάννα Λάτση μαζί με τα αδέλφια της, Σπύρο και Μαργαρίτα, κατέχουν το 47,1% των ΕΛΠΕ. Και αυτή είναι πλέον η μοναδική από κοινού επενδυτική συμμετοχή, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες.

Η διακριτή και αυτονομημένη δράση του family office έρχεται να καταδείξει ότι η αναμφίβολα επιδραστική Μαριάννα Λάτση έχει τη δική της ξεχωριστή παρουσία στις εγχώριες επιχειρηματικές εξελίξεις. Η συμμετοχή στη ΓΕΚ Τέρνα διευρύνει την επενδυτική βεντάλια σε τομείς που αναμένεται να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μάλιστα από το «στρατηγείο» διαχείρισης του family office εκπέμπεται η αίσθηση ότι στο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες επενδυτικής συμμετοχής στην Ελλάδα. Γεγονός το οποίο έρχεται να προστεθεί στο ήδη αυξημένο «ειδικό βάρος» που διαθέτει η Μαριάννα Λάτση. Όχι μόνο στο αμιγές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και στον νευραλγικό τομέα της φιλανθρωπικής δράσης και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα