Titans

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΟΣ

Όνομα βαρύ είναι αυτό που κουβαλά ο Νίκος Τσάκος. Συνεχιστής μιας μακράς οικογενειακής πορείας στη ναυτιλία, που σημάδεψε ανεξίτηλα ο Χιώτης πατέρας του, καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.

Ποια όμως καλύτερη απόδειξη μπορεί να υπάρχει για τις ικανότητες του 58χρονου τιμονιέρη του ναυτιλιακού ομίλου από την είσοδό του στο Παγκόσμιο Hall of Fame; Διότι στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου ο Νίκος Τσάκος βραβεύτηκε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των 27ων International Maritime Hall of Fame Awards, ως ο πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας στον χώρο της ναυτιλίας. Αυτό ήταν και το μοναδικό βραβείο με ελληνικό χρώμα.

Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της μακροβιότερης εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας στην αγορά της Νέας Υόρκης, ο Νίκος Τσάκος κρατάει στα χέρια του το πηδάλιο της ΤΕΝ (Τsakos Energy Navigation), η οποία έχει 28χρονη παρουσία στη ναυτιλιακή βιομηχανία, εδρεύει στο Μέγαρο Μακεδονίας στη λεωφόρο Συγγρού και διαχειρίζεται 71 πλοία, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 8 εκατ. dwt. Από αυτά τα 64 είναι δεξαμενόπλοια και μεταφέρουν 550 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Ποσότητα που ισοδυναμεί με την παγκόσμια κατανάλωση επτά ημερών…

Η εταιρεία ναυπηγεί άλλα έξι πλοία: ένα μεταφοράς LNG, ένα δεξαμενόπλοιο suezmax DP2 και τέσσερα aframax, που θα λειτουργούν με διπλό καύσιμο LNG.

Ο Νίκος Τσάκος δήλωσε πρόσφατα ότι είναι υπερήφανος για τα 20 χρόνια που συμπληρώνει η ναυτιλιακή ΤΕΝ στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι θετικές οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για όλα τα μεγέθη δεξαμενόπλοιων κυρίως λόγω της προσφοράς. Αλλά σήμερα, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα αποδοτικά τα πλοία μεταφοράς κοντέινερ και χύδην φορτίου.

Επανειλημμένα, ο ίδιος έχει τονίσει ότι η στρατηγική της ΤΕΝ είναι οι μακροχρόνιες συνεργασίες με ναυλωτές και επενδυτές, γεγονός που της επιτρέπει να ανανεώνει συνεχώς τον στόλο της.

Ο Νίκος Τσάκος προέρχεται από μια παραδοσιακή ναυτιλιακή οικογένεια με καταγωγή από το νησί της Χίου, συγκεκριμένα από τα Καρδάμυλα. Ο γιος του καπετάνιου και εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου, εργάζεται στο ναυτιλιακό κλάδο εδώ και 31 χρόνια. Έχοντας και μια θαλασσινή θητεία 2 ετών.

Από το 1982 έως το 1985, διετέλεσε Διευθυντής Ναυτιλίας και Operations της Tsakos Shipping & Trading Ltd στις ΗΠΑ, με έμφαση στον τομέα της υπεράκτιας παραγωγής ενέργειας στην Κεντρική Αμερική και στην Ασία.

Έλαβε πτυχίο BA στα Οικονομικά και τις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και το μεταπτυχιακό του Masters στη ναυτιλία και τα Οικονομικά από το Business School του Πανεπιστημίου «City» του Λονδίνου.

Ο Νικόλας Τσάκος υπηρέτησε ως αξιωματικός στο Ελληνικό Ναυτικό και είναι νυμφευμένος με τη σχεδιάστρια μόδας Σήλια Κρηθαριώτη.

Η ΤEN, η εταιρεία που ίδρυσε, εισήχθη αρχικά στη νορβηγική χρηματιστηριακή αγορά, Όσλο Bors, το 1993 και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από τον Μάρτιο του 2002.

Μαζί με τον πατέρα του δημιούργησαν το ίδρυμα «Μαρία Τσάκου», έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, που φέρει το όνομα της γιαγιάς και της αδελφής του που χάθηκε πρόωρα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα