Pioneers

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Υπουργός Πολιτισμού

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι αυτή τη στιγμή κρατά τον πολιτισμό στα χέρια της. Όπως κάθε υπουργός στην αντίστοιχη θέση, θα μπορούσε να αντιτάξει κάποιος, με τη διαφορά ότι η Λίνα Μενδώνη, σε ελάχιστο χρόνο από την υπουργοποίησή της, άνοιξε πλήρως τη βεντάλια των θεμάτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Έχει ήδη βάλει προτεραιότητες και έχει δρομολογήσει την αντιμετώπισή τους, έχει δώσει λύσεις και έχει κάνει διορθωτικές κινήσεις σε προβλήματα με τεράστια υστέρηση, έχει καταστρώσει σχέδια και ανέλαβε νέες πρωτοβουλίες, ενώ συνεχίζει σταθερά να… βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά. Αρχής γενομένης από το ζήτημα της επένδυσης στο Ελληνικό, το οποίο ξεκαθάρισε απλά, γρήγορα και προ πάντων σύννομα, με την κατηγορηματική θέση ότι η εργαλειοποίηση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Η επίλυση δύσκολων «ασκήσεων» είναι, άλλωστε, ειδικότητά της, με δοκιμασμένη συνέπεια και αποτελεσματικότητα από πολύ παλιά. Όταν πριν από είκοσι χρόνια βρέθηκε για πρώτη φορά στο υπουργείο Πολιτισμού ως γενική γραμματέας, μία αρχαιολόγος με φόντα τεχνοκράτη, όπως παραδέχεται σήμερα η ίδια, και με το ενδιαφέρον της για την πολιτική να εστιάζεται στη δυνατότητα που αυτή δίνει για την παραγωγή ωφέλιμου έργου.

Επιπλέον, οι θεσμοί βρίσκονται πάντα στις προτεραιότητές της, τα οικονομικά αποτελούν την κόκκινη γραμμή της όσον αφορά τη διαχείρισή τους από τους εκατοντάδες φορείς και υπηρεσίες που υπάγονται στο ΥΠΠΟ και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων συνιστά για κείνην το εργαλείο για την εκπλήρωση στόχων. Γιατί, όπως έχει πει, «όταν δεν δουλεύεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, όταν δεν βάζεις στόχους, που καθημερινά πρέπει να πετυχαίνεις, δεν οδηγείσαι πουθενά».

Ένας από αυτούς, η αυτοχρηματοδότηση -σε κάποιο βαθμό πάντως- του πολιτισμού, συνιστά μεγάλο στοίχημα και για την ίδια. «Γιατί ο πολιτισμός χρειάζεται πολλά χρήματα, προκειμένου να υπηρετηθεί σωστά», όπως λέει, επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι ως οικονομικό εργαλείο μπορεί να προωθήσει την τοπική και την εθνική οικονομία. Με τον πήχη ψηλά η υπουργός Πολιτισμού δίνει το στίγμα για το μέλλον.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα