Pioneers

ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Γενετίστρια, βιολόγος

Μία σπουδαία γυναίκα και μάλιστα Ελληνίδα κρύβεται πίσω από την ανακάλυψη του γονιδίου που προκαλεί την παιδική λευχαιμία. Ο λόγος για τη γενετίστρια και βιολόγο, Έλλη Παπαεμμανουήλ, που άλλαξε μια για πάντα τα δεδομένα στη διάγνωση και την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ασθένειας, διαπιστώνοντας, ως επικεφαλής μίας επιστημονικής ομάδας, ότι ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία, αν και φαινομενικά πάσχουν από την ίδια ασθένεια, χωρίζονται στην πραγματικότητα σε τουλάχιστον 11 ξεχωριστές υποομάδες.

Έχοντας πάρει υποτροφία για διδακτορικό στο Ίδρυμα έρευνας κατά του καρκίνου στο Λονδίνο, διεξήγαγε έρευνες σχετικές με τη γενετική προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και για παιδική λευχαιμία. Παράλληλα, προχώρησε σε δημοσιεύσεις αναφορικά με την ταυτοποίηση του πρώτου γονιδιακού locus, που σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας.

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ διαπρέπει σήμερα ως επίκουρη καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center, ενώ είναι junior team leader στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Σημαντική  είναι η συμβολή της στις έρευνες της γενετικής προδιάθεσης του καρκίνου, στις οποίες πρωτοστατεί, ενώ παράλληλα συντονίζει μία παγκόσμια έρευνα, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 30 χώρες, για τη συλλογή και την εξέταση 17.000 δειγμάτων, που θα καλύπτουν όλες τις μορφές μυελογενούς και λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής εκτιμάται ότι στο μέλλον θα είναι σωτήρια για εκατομμύρια ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Όλα αυτά, πολύ δίκαια, κατατάσσουν την Έλλη Παπαεμμανουήλ στο κορυφαίο 0,1% της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα