• Ελλάδα

    Κ. Σημίτης: Τι είπε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Σημίτης

    Κ. Σημίτης


    Με επίσημη τοποθέτηση του, εν όψει της Συνόδου Ε.Ε- Τουρκίας στη Βάρνα, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στις επικίνδυνα κλιμακούμενες ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Σημίτης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προτρέψει την Ένωση να εφαρμοστεί ο «ακόμη ανεκπλήρωτος όρος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι (1999), δηλαδή ο όρος προς την Τουρκία να επιλύει ειρηνικά τις διαφορές της με τους γείτονες σε διμερές επίπεδο, και σε περίπτωση αδιεξόδου επίλυσής τους, να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για επίλυση. Ο κανόνας αυτός θα πρέπει να ισχύσει, κάτω από τις σημερινές συνθήκες οπωσδήποτε στις σχέσεις της Τουρκίας με τα μέλη της Ένωσης».

    Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Σημίτη:

    Στις 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα της Βουλγαρίας συνάντηση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Στόχος της είναι η αποτίμηση των προσφάτων εξελίξεων και η προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ένα σημαντικό θέμα στις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία είναι η επικίνδυνη πορεία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Στο πεδίο αυτό κυριαρχεί αντιπαλότητα και κλιμακούμενη ένταση. Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει μία μη ελέγξιμη αναμέτρηση. Η ειρήνη στην περιοχή αφορά το σύνολο της Ένωσης. Μια χώρα υποψήφια, μέλος της Ένωσης, δεν μπορεί να αμφισβητεί τα σύνορα των μελών της Ένωσης και να ζητά την αναθεώρησή τους.

    Η Ελλάδα θα πρέπει να προτρέψει τους εκπροσώπους της Ένωσης να διασφαλίσουν μέτρα προστασίας της χώρας μας.

    Σε αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνεται και ο ακόμη ανεκπλήρωτος όρος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι (1999), δηλαδή ο όρος προς την Τουρκία να επιλύει ειρηνικά τις διαφορές της με τους γείτονες σε διμερές επίπεδο, και σε περίπτωση αδιεξόδου επίλυσής τους, να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για επίλυση. Ο κανόνας αυτός θα πρέπει να ισχύσει, κάτω από τις σημερινές συνθήκες οπωσδήποτε στις σχέσεις της Τουρκίας με τα μέλη της Ένωσης. Θα πρέπει να συνοδεύεται και από περιοδικό έλεγχο ώστε να ελέγχεται η πρόοδος της εφαρμογής του.

    Η ρύθμιση αυτή, είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθεί η χώρα από κατασκευασμένες ή τυχαίες κρίσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φίλης για ΣτΕ: Σκοταδισμός, μεσαίωνας και αναχρονισμός η απόφαση για τα Θρησκευτικά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας – Καμμένος: Ο Ερντογάν προελαύνει και αυτοί άδουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας-Καμμένος δίνουν 1,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των F-16



    ΣΧΟΛΙΑ