• Ελλάδα

    Ντόρα Μπακογιάννη: Γιατί είναι άδικη η απόφαση του Κυριάκου


    Στη λαϊκίστικη παγίδα του να αποδείξει με κάθε τρόπο ότι δεν είναι… ελέφαντας έπεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνοντας μία άδικη απόφαση σε βάρος της Ντόρας Μπακογιάννη, στο όνομα της “μάχης κατά της οικογενειοκρατίας”.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αιφνιδίασε πολλούς με τη δήλωσή του στην “Καθημερινή της Κυριακής”, ότι στο υπουργικό συμβούλιο μίας μελλοντικής κυβέρνησης υπό τον ίδιο δεν θα υπάρχει κανένας συγγενής του, μία δήλωση που προφανώς “φωτογραφίζει” την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν αιφνιδίασε όμως την ίδια την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμφώνησε, μετά από εκτενή συζήτηση, να μη λάβει υπουργικό αξίωμα σε μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον αδελφό της.

    Είναι φανερό ότι αυτό που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να αποτινάξει από πάνω του το “στίγμα” της οικογενειοκρατίας. Γιος πρώην πρωθυπουργού ο ίδιος, με αδελφή που έχει αναλάβει κατά το παρελθόν πολλά και σημαντικά υπουργικά πόστα, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να δείξει ότι δε χρωστά γραμμάτια σε κανέναν, και ότι δε θα “βολέψει” κανέναν συγγενή του.

    Εκεί όμως είναι που κάνει το λάθος: για να δώσει αυτό το μήνυμα κατά της οικογενειοκρατίας, αφήνει στο περιθώριο μία ιδιαίτερα ικανή πολιτικό με εξαιρετικά διαπιστευτήρια, απλά και μόνο επειδή είναι αδελφή του. “Τιμωρεί” δηλαδή την Ντόρα Μπακογιάννη και στερεί μία μελλοντική κυβέρνηση από τις υπηρεσίες της, απλά και μόνο επειδή είναι συγγενής του. Είναι ορθό αυτό; Ασφαλώς και όχι. Γιατί το πρώτο μέλημα ενός πρωθυπουργού πρέπει να είναι η αξιοποίηση όλων των ικανών ανθρώπων που έχει στη διάθεσή του για το καλό του τόπου. Αν ένας ικανός άνθρωπος μένει πίσω για λόγους που δε σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων του, τότε αδικείται και βλάπτεται τόσο ο άνθρωπος αυτός, όσο και η ίδια η χώρα.

    Προφανώς και είναι κατανοητή η επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να στείλει το μήνυμα κατά της οικογενειοκρατίας για να ενισχύσει το προφίλ του. Όμως εδώ υπάρχει μία παρανόηση: οικογενειοκρατία είναι να τοποθετείται σε κάποιο αξίωμα ένας άνθρωπος με μοναδικό “προσόν” τη συγγενική του σχέση με έναν υψηλόβαθμο, χωρίς αξιοκρατία. Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει πολύ περισσότερα προσόντα, και το έχει αποδείξει. Επομένως, αυτό που ξεκινά ως “μάχη κατά της οικογενειοκρατίας”, καταλήγει σε μία κατάφωρη αδικία, που εν τέλει ίσως πλήξει το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη περισσότερο απ’ όσο θα το βοηθήσει…

    Όμως εδώ τίθεται και ένα ακόμα θέμα: για ποιο λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ δημοσιοποίησε τη συμφωνία του αυτή με την Ντόρα Μπακογιάννη; Επρόκειτο για μία ιδιωτική συμφωνία μεταξύ των δύο. Θα μπορούσε ο πρόεδρος της ΝΔ να ανακοινώσει την απόφαση αυτή είτε προεκλογικά, ακριβώς για να ενισχύσει το προφίλ του, είτε μετεκλογικά, αν κέρδιζε τις εκλογές. Όμως βιάστηκε, και αυτή η βιασύνη αποτελεί ένα σοβαρό “φάουλ” σε βάρος της Ντόρας Μπακογιάννη. Ένα φάουλ για… κίτρινη κάρτα, που κινδυνεύει να το βρει μπροστά του στο μέλλον…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πλώρη για εκλογές με «αντιμεταρρυθμίσεις»… Τα σενάρια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Τσίπρα για την επίσκεψη Ερντογάν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Όλα τα σπίτια στα χέρια τραπεζίτη», το νέο σύνθημα της κυβέρνησης



    ΣΧΟΛΙΑ