• Πολιτική

    Άδοξο τέλος για την γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ-Η Τουρκία ανανέωσε την παράτυπη NAVTEX

    • NewsRoom


    Στην ανανέωση της παράτυπης NAVTEX στη θαλάσσια περιοχή του τεμαχίου «3» της κυπριακής ΑΟΖ προχώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες,  οι τουρκικές αρχές. Σημειώνεται πως η πρώτη NAVTEX που είχαν εκδόσει λήγει στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ η νέα NAVTEX που εκδόθηκε την Τρίτη έχει ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου. H νέα NAVTEX από πλευράς Τουρκίας, ουσιαστικά τερματίζει τη γεώτρηση στο οικόπεδο «3» της κυπριακής ΑΟΖ.

    Με πρόσχημα ναυτικά γυμνάσια η Άγκυρα εμποδίζει τη δράση του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ENI στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα προκαλέσει την αναβολή των ερευνητικών εργασιών στο γεωτρητικό στόχο «Σουπιά» και την αναχώρηση του γεωτρύπανου από την περιοχή όπου βρίσκεται αδρανοποιημένο.

    Η ανανέωση της Navtex ουσιαστικά ρίχνει αυλαία στις παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου που έχει προκληθεί. Το γεωτρύπανο σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει θα αποχωρήσει από την περιοχή λόγω προγραμματισμένων εργασιών σε άλλη περιοχή.

    Πριν από την έκδοση της νέας Navtex ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων», ενώ παράλληλα ζήτησε, παράλληλα, να υπάρξει υπομονή, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα διαφανούν. Στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Der Spiegel: Το γεωστρατηγικό Powerplay στη Μεσόγειο για τον θησαυρό του φυσικού αερίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  12η μέρα «ομηρίας» για το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ



    ΣΧΟΛΙΑ