• Οικονομία

    Τουσκ: Οι Βρετανοί έχουν «ψευδαισθήσεις» για τις σχέσεις μας μετά το Brexit

    • NewsRoom
    Τουσκ Μέι

    Τερέζα Μέι – Ντόναλντ Τουσκ


    Την αντίθεσή του με την αντίληψη που υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάνοντας λόγο για «μια ξεκάθαρη ψευδαίσθηση».

    «Χαίρομαι που η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται ότι οδεύει προς μια πιο λεπτομερή στάση, ωστόσο αν αληθεύουν αυτά που μεταφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, φοβάμαι ότι η βρετανική θέση βασίζεται σε μια καθαρή ψευδαίσθηση» είπε ο κ. Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 (χωρίς τη Βρετανία) στις Βρυξέλλες.

    Μάλιστα, αστειευόμενος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, έσπευσε να προσθέσει προς τους δημοσιογράφους, “τώρα έχετε το πρωτοσέλιδό σας για αύριο”.

    Η δήλωση του κ. Τουσκ έρχεται με αφορμή τα όσα δήλωσε το  βράδυ της Πέμπτη η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, έπειτα από μια μαραθώνια, οκτάωρη συνεδρίαση στην οποία παρουσίασε στους ομολόγους της τα σχέδιά της για μια συμφωνία “που θα λειτουργεί (…) και θα επιτρέπει τις όσο πιο ομαλές εμπορικές συναλλαγές”, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

    Τουσκ Μέι

    Το Λονδίνο δηλώνει ότι θέλει να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, να βάλει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών και στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, η May θέλει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα περιόριζε όσο το δυνατόν περισσότερο τους τελωνειακούς δασμούς.

    Ο Τουσκ έκανε λόγο για “επιστροφή μιας φιλοσοφίας” εκ μέρους του Λονδίνου με στόχο να βγει κερδισμένο σε όλα τα επίπεδα. «Από την αρχή, μια από τις βασικές θέσεις της ΕΕ των 27 ήταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία αγορά α λα καρτ. Αυτή θα συνεχίσει να είναι μια θεμελιώδης αρχή, δεν αμφιβάλω καθόλου», σημείωσε αυστηρά.

    Η Μέι πρόκειται να παρουσιάσει επισήμως τη θέση της Βρετανίας στις 2 Μαρτίου. Την αμέσως προηγούμενη ημέρα έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Τουσκ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Προειδοποίηση Τουσκ σε Τουρκία: Σταματήστε άμεσα τις παράνομες ενέργειες κατά Ελλάδας και Κύπρου



    ΣΧΟΛΙΑ