• Body

    Πώς η προσωπική μας ζωή επηρεάζει την υγεία μας;

    • NewsRoom
    ζευγάρι


    Μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αντιμετωπίζουν οι ανύπαντροι, χωρισμένοι και χήροι καρδιοπαθείς σε σχέση με τους παντρεμένους, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

    Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι οι χωρισμένοι και χήροι άνθρωποι κινδυνεύουν γενικότερα να πεθάνουν πρόωρα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό ισχύει ιδίως για τους ανθρώπους με διαγνωσμένη ή πιθανή στεφανιαία νόσο.

    Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Αρσέντ Κουγιούμι του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Open Access Journal of American Heart Association/American Stroke Association», ανέλυσαν σε βάθος τετραετίας στοιχεία για 6.051 ασθενείς με μέση ηλικία 63 ετών, που έπασχαν από στεφιανιαία.

    Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους παντρεμένους, οι ανύπαντροι καρδιοπαθείς ήταν 24% πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, 45% πιθανότερο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο και 52% από έμφραγμα.

    Ειδικότερα, ο κίνδυνος θανατηφόρου εμφράγματος ήταν 40% μεγαλύτερος για όσους ποτέ δεν παντρεύθηκαν, 41% για όσους ήσαν διαζευγμένοι και 71% για όσους είχαν μείνει χήροι.

    Εξεπλάγην κάπως από το μέγεθος της επίδρασης του γάμου. Η κοινωνική υποστήριξη που έχουν οι παντρεμένοι και ίσως τα υπόλοιπα οφέλη της συζυγικής συντροφιάς είναι σημαντικά για τους καρδιοπαθείς», δήλωσε ο Κουγιούμι.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ανύπαντροι-χήροι-χωρισμένοι είναι πιθανότερο να έχουν υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια ή υψηλή χοληστερόλη. Η έρευνα δεν συμπεριέλαβε όσους απλώς συζούν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μικρόβια: Όσα μας έμαθαν γι’ αυτά, αλλά δεν ισχύουν



    ΣΧΟΛΙΑ