• ΥΓΕΙΑ

    Καρκίνος του πνεύμονα: Το επιστημονικό «τεστ» που υπολογίζει τον κίνδυνο να αναπτύξετε τη νόσο

    karkinos-pnevmona


    Ένα νέο «εργαλείο» μπορεί να προβλέψει τον  προσωπικό για τον καθένα κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, μέσα στα επόμενα 6 και 16 χρόνια, αξιολογώντας επτά παράγοντες κινδύνου, εκ των οποίων δύο είναι νέοι.

    Κάθε χρόνο, 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα και δεν πρόκειται μόνο για βαρείς καπνιστές μεγάλης ηλικίας.

    Μια νέα μελέτη, με ελληνική και νορβηγική υπογραφή, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό EbioMedicine, δείχνει ότι μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο και νεότερα άτομα που δεν έχουν καπνίσει πολύ.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απαντήσεις 65.000 Νορβηγών που συμμετείχαν στη μελέτη HUNT, ηλικίας μεταξύ 20 και 100 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια και προσδιόρισαν τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου.

    Καπνιστές ή πρώην καπνιστές το 94 % των ασθενών

    Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν και οι Έλληνες ερευνητές Μαρία Μαρκάκη, PhD, Vincenzo Lagani, PhD  και καθηγητής Ιωάννης Τσαμαρντίνος, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης,  χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη HUNT για να βρει το σωστό συνδυασμό παραγόντων κινδύνου που θα μπορούσαν να προβλέψουν τον καρκίνο του πνεύμονα με μεγάλη ακρίβεια

    Μετά από τρία χρόνια εργασίας, η ομάδα διαπίστωσε ότι το 94% των ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα ήταν καπνιστές ή πρώην καπνιστές, ενώ δεν εντοπίστηκαν σαφείς παράγοντες κινδύνου για το 6 % που δεν είχε καπνίσει ποτέ.

    Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι το 21% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα εμφανίστηκαν σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών. Τα άτομα που κάπνιζαν λιγότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα για λιγότερο από 20 χρόνια αντιπροσώπευαν το 36% των περιπτώσεων.

    Οι επτά παράγοντες κινδύνου

    Τα αποτελέσματα επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα να εντοπίσει τα άτομα μεταξύ των καπνιστών και των πρώην καπνιστών που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα. Οι ερευνητές προσδιόρισαν επτά παράγοντες κινδύνου.

    Έπειτα δημιούργησαν έναν υπολογιστή κινδύνου (HUNT Lung Cancer Risk Model) που επιτρέπει στους ενδιαφερομένους να υπολογίσουν τον προσωπικό τους κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου μέσα σε 6  και σε 16 χρόνια.

    Οι  πέντε παράγοντες κινδύνου είναι ήδη γνωστοί:

    Αυξημένη ηλικία

    Πακέτα-έτη (υπολογίζονται ως ο αριθμός των πακέτων 20 τσιγάρων ημερησίως επί τα έτη καπνίσματος)

    Αριθμός τσιγάρων που καπνίζονται καθημερινά (λίγα τσιγάρα την ημέρα για πολλά χρόνια είναι πιο επιβλαβή από πολλά τσιγάρα για λίγα χρόνια)

    Χρονική περίοδος από τη διακοπή καπνίσματος (ο κίνδυνος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου)

    Δείκτης μάζας σώματος (όσο χαμηλότερος είναι ο ΔΜΣ, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος)

    Δύο νέοι παράγοντες:

    Περιοδικός καθημερινός βήχας (αυξάνει τον κίνδυνο.)

    Ημερήσια έκθεση (ώρες) στον καπνό σε εσωτερικούς χώρους (αυξάνει τον κίνδυνο.)

    Χρησιμοποιώντας τους παραπάνω επτά παράγοντες κινδύνου, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να προβλέψει με ακρίβεια περίπου 88 % το ποιος θα αναπτύξει πρώτα καρκίνο του πνεύμονα.

    Tώρα εργάζεται για την ανάπτυξη μιας απλής εξέτασης αίματος που μπορεί να συνδυαστεί με τον υπολογιστή κινδύνου, προσφέροντας ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

    Μπορείτε να αξιολογήσετε τον προσωπικό σας κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο του πνεύμονα μέσα στα επόμενα 6 ή/και 16 χρόνια εδώ.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς συνδέονται τα αντικαταθλιπτικά με την αύξηση βάρους;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Το έκζεμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα «σελίδα» στη διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης κατά την εγκυμοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ