• ΥΓΕΙΑ

    Εγκρίθηκαν οι πρώτοι φακοί επαφής που σκουραίνουν στον ήλιο

    φακοί επαφής


    Τους πρώτους φακούς επαφής που μπορούν να “δράσουν” σαν γυαλιά ηλίου ενέκρινε την Τρίτη, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Οι πρωτοποριακοί φακοί επαφής διαθέτουν ένα ειδικό πρόσθετο το οποίο τους σκουραίνει αυτόματα όταν εκτίθενται σε έντονο φως, ενώ επιστρέφουν ξανά το κανονικό τους χρώμα σε κανονικές ή σκοτεινές συνθήκες φωτισμού.

    Πρόκειται για τον πρώτο φακό του είδους του, ο οποίος ουσιαστικά ενσωματώνει την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε γυαλιά που σκουραίνουν αυτόματα στον ήλιο.

    Οι φακοί επαφής Acuvue Oasys της Johnson & Johnson Vision Care Inc. με την τεχνολογία Transitions Light Intelligent είναι μαλακοί φακοί επαφής καθημερινής χρήσης, για μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημερών. Ενδείκνυνται για άτομα με μυωπία ή υπερμετρωπία τα οποία δεν πάσχουν από κάποια ασθένεια των οφθαλμών. Σύμφωνα με τον FDA, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από άτομα με ορισμένους βαθμούς αστιγματισμού.

    Η έγκριση του FDA, βασίστηκε στην επανεξέταση επιστημονικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης μιας κλινικής μελέτης 24 ασθενών που αξιολόγησε την απόδοση στην οδήγηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, με τη χρήση των φακών επαφής. Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ανησυχίας ούτε για την απόδοση στην οδήγηση ούτε για την όραση κατά την χρήση των εν λόγω φακών επαφής.

    Ο  FDA σημειώνει, ωστόσο, ότι ορισμένοι ασθενείς δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αυτούς τους φακούς. Πρόκειται για τα άτομα με φλεγμονή ή λοίμωξη στα μάτια τους, με οφθαλμικές παθήσεις ή τραύματα στα μάτια, καθώς και άτομα με σοβαρή ξηροφθαλμία ή αλλεργικές παθήσεις που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με τη χρήση των ειδικών φακών.

    Οι ασθενείς δεν πρέπει να κοιμούνται με τους φακούς επαφής στα μάτια τους ή να τους εκθέτουν στο νερό, προσθέτει ο FDA.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι «δείχνουν» τα μάτια για την υγεία της καρδιάς

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιμετωπίστε την ξηροφθαλμία: 8 τρόποι με εγγυημένα αποτελέσματα

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα γονιδιακή θεραπεία αντιστρέφει μορφή κληρονομικής τύφλωσης



    ΣΧΟΛΙΑ