• ΥΓΕΙΑ

    Εγκεφαλικό επεισόδιο: Νιώσε τον παλμό και πρόλαβέ το

    • NewsRoom


    Στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου, την κολπική μαρμαρυγή  αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, παρουσιάζοντας τη νέα εκστρατεία της ΕΚΕ «ΝΙΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟ».

    Η Κολπική Μαρμαρυγή (ΚΜ) είναι ένας τύπος αρρυθμίας και η πιθανότητα εμφάνισής της αυξάνεται με την ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματά της δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλή νόσος». Οι συνέπειές της, ωστόσο, είναι τόσο σοβαρές, που κάνουν ηχηρή την ανάγκη για πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Η ΚΜ αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ΑΕΕ κατά 3 έως 5 φορές και ότι συνδέεται με το ένα τέταρτο περίπου των συνολικών ισχαιμικών ΑΕΕ. Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο 32.585 νέα περιστατικά αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, τα οποία αποτελούν την 1η αιτία αναπηρίας στη χώρα μας, με συνολικές άμεσες υγειονομικές δαπάνες €0.563 δισ. και έμμεσες δαπάνες €1 δισ.

    Ωστόσο, οι επιπτώσεις των ΑΕΕ ξεπερνούν κατά πολύ την οικονομική διάσταση. Οι επιζώντες παρουσιάζουν συχνά μακροχρόνια αναπηρία, μεταξύ άλλων προβλήματα κινητικά, όρασης, ομιλίας, μνήμης, διαταραχές προσωπικότητας, κόπωση και κατάθλιψη. Παρ’ όλα αυτά, ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν διενεργείται ακόμη σε τακτική βάση και από τις ευρωπαϊκές μελέτες διαπιστώνονται σημαντικά ποσοστά υποδιάγνωσης.

    Η μέτρηση του σφυγμού, μία πολύ απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει στο σπίτι ή το γραφείο, αποτελεί σωτήριο μέτρο πρόληψης για την πρόκληση κολπικής μαρμαρυγής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης «Νιώσε τον Παλμό», η οποία διεξάγεται με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Hellas, συνιστά τη συχνή παρακολούθηση των καρδιακών παλμών. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να εντοπίσετε έγκαιρα το πρόβλημα και να μειώσετε την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Η αντιμετώπιση της ΚΜ στοχεύει στον έλεγχο του αριθμού των σφύξεων, στην επάνοδο του καρδιακού ρυθμού στο φυσιολογικό, καθώς και στην πρόληψη με τη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής του σχηματισμού θρόμβων, που θα μπορούσαν να αποκολληθούν και να προκαλέσουν ΑΕΕ. Τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά έχουν πιο στοχευμένη δράση, λιγότερους περιορισμούς και ανώτερο προφίλ πρόληψης ΑΕΕ και μείζονος αιμορραγίας σε σχέση με τις παλαιότερες θεραπείες.

    Επιπλέον, ο κος Τσιούφης αναφέρθηκε σε νεότερες εξελίξεις στους τομείς της Προληπτικής αλλά και της Επεμβατικής Καρδιολογίας, που θα συζητηθούν στο επικείμενο 39ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 18-20 Οκτωβρίου 2018 στην Αθήνα.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κάθε 37 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από θρόμβωση – Πώς γλίτωσε ο ηθοποιός Κώστας Κόκλας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρδιαγγειακά: Άγνοια για τα «βασικά» αποκαλύπτει διεθνής έρευνα

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κολπική μαρμαρυγή: Νέος παράγοντας κινδύνου προκύπτει από μελέτη



    ΣΧΟΛΙΑ