• Top Stories

    Τον Ιερώνυμο βλέπει το απόγευμα ο Τσίπρας – Έρχεται ανατροπή στη μισθοδοσία του κλήρου;

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας και αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος


    Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα έχει στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός με κύριο θέμα τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραδώσει στον Αλέξη Τσίπρα επιστολή με τις θέσεις της Εκκλησίας.

    Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναμένεται να βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνοδευόμενος από συνοδικούς αρχιερείς, σύμφωνα με το romfea.gr, προκειμένου να παραδώσει στον πρωθυπουργό επιστολή με τις θέσεις της εκκλησίας.

    Το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης συζητήθηκε σε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σήμερα το πρωί, όπου τέθηκε επί τάπητος η κυβερνητική πρόταση περί «θρησκευτικής ουδετερότητας» του κράτους.

    Στο θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας είχε αναφερθεί και χτες ο αρχιεπίσκοπος έπειτα από συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ο αρχιεπίσκοπος είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να «μας πει τι εννοεί» με τον συγκεκριμένο όρο.

    «Ο πρωθυπουργός θα μας πει τι εννοεί, αλλά όταν λέμε θρησκευτικά ουδέτερο… είναι ένα κράτος, η Γερμανία. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι ουδέτερο το κράτος, βοηθάει την Εκκλησία, συνεργάζεται με την Εκκλησία άριστα. Θρησκευτικά ουδέτερη είναι η Γαλλία, αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις, δεν έχουν καμία σχέση κ.λπ. Δεν θα μου άρεσε… Το Βέλγιο, οι Βρυξέλλες, θρησκευτικά ουδέτερα, αλλά όλους τους μισθούς των θρησκευτικών λειτουργών τους πληρώνει το κράτος. Επομένως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι εννοούμε ουδέτερο. Πιστεύω ότι θα δοθεί η δυνατότητα, θα συνεργαστώ, θα δουλέψουμε και αύριο» είχε δηλώσει ο αρχιεπίσκοπος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida.gr, ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα προχωρήσουν σε μια συμφωνία που θα ορίζει τα περιουσιακά της Εκκλησίας και το μισθολογικό. Η συμφωνία θα ορίζει ότι στο εξής οι περίπου 10.000 ιερείς δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα πληρώνονται από τα ταμεία της Εκκλησίας.

    Η μισθοδοσία του κλήρου αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας από το 1952.

    Επίσης, θα συσταθεί ειδική εταιρεία, η οποία θα διαχειρίζεται την εκκλησιαστική περιουσία, στην οποία θα είναι μέτοχος και το δημόσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλαγές στο Σύνταγμα: Συμβιβασμός με Εκκλησία, σολομώντεια λύση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκληρή επίθεση Μητσοτάκη: Δεν θα επιτρέψουμε συριζοποίηση του Συντάγματος



    ΣΧΟΛΙΑ