• City Stories

    Τέσσερις πολιτιστικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου

    Στύλοι Ολυμπίου Διος


    Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται πάρα πολλές εκδηλώσεις που αφορούν τα καλλιτεχνικά δρώμενα και, μάλιστα, πολλές αυτές με ελεύθερη είσοδο. Εμείς συγκεντρώσαμε τέσσερις από αυτές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017 σε διάφορα μέρη της Αθήνας.

    1. “Λένα Πλάτωνος: Η μεγαλύτερη νύχτα του κόσμου” στους Στύλους του Ολυμπίου Διός (μουσική)

    #ChristmasInAthens | Η πόλη στέλνει μήνυμα γιορτής! | Στύλοι Ολυμπίου Διός | ΦΩΣ | Λένα Πλάτωνος: Η μεγαλύτερη νύχτα του κόσμου

    Αυτά τα “Χριστούγεννα στην Αθήνα” τη μεγαλύτερη νύχτα της χρονιάς, 21 Δεκεμβρίου, θα τη ζήσουμε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός υπό τους “φωτεινούς” ήχους και στίχους της μοναδικής Λένας Πλάτωνος, ανάμεσα σε αντικατοπτρισμούς και ένα μαγικό φεγγάρι.

    Μαζί της θα ερμηνεύουν οι Γιάννης Παλαμίδας και Αθηνά Ρούτση και όλοι μαζί θα παρουσιάσουν τραγούδια από όλη την δισκογραφική της πορεία μέχρι σήμερα.

    *Απαιτείται δελτίο εισόδου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Προμηθευτείτε τα δελτία εισόδου από το φουαγιέ του Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, (Πνευματικό Κέντρο – Ακαδημίας 50) την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου και την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 12.00 – 14.00.

    Ώρα: 18.00

    Χώρος: Στύλοι Ολυμπίου Διός (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας και Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας, Κέντρο Αθήνας)

    Λένα Πλάτωνος

    2. “H Μπάλα των Χριστουγέννων: Μια βραδιά Stand-up Science” στο Τhe Hub Events (θέατρο)

    Το “Τhe Hub Events” και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για έβδομη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο “Hub Science”, με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

    Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, στις 20:00 μας προσκαλούν στην τέταρτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η παράσταση της ομάδας Science Reactors με τίτλο “H Μπάλα των Χριστουγέννων: Μια βραδιά Stand-up Science” με guest τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Μένιο Σακελλαρόπουλο.

    • H Μπάλα των Χριστουγέννων
    Μια ξεχωριστή βραδιά Stand-up Science με τους Science Reactors

    Πόσο χιούμορ μπορεί να κρύβει η επιστήμη;
    Μπορούμε να απενοχοποίησουμε τη σοβαροφάνεια της επιστήμης;
    Μπορούμε να συμβάλλουμε στην εξωστρέφεια των επιστημόνων;

    Οι Science Reactors απαντούν στα ερωτήματα αυτά και επικοινωνούν την επιστήμη διαφορετικά: με το stand-up science, έχοντας ως πρότυπο το stand-up comedy. Μέσα σε πέντε λεπτά παρουσιάζουν με τρόπο ελκυστικό, χιουμοριστικό και κατανοητό ένα επιστημονικό θέμα μεταδίδοντάς μας την αγάπη και το πάθος τους για την ίδια την επιστήμη! Πρόσφατα δημιουργήθηκε και η ομάδα Science Reactors της Θεσσαλονίκης.

    Ώρα: 20.00

    Χώρος: The Hub (Αλκμήνης 5, Πετράλωνα)

    Η μπάλα των Χριστουγέννων

    3. Ομαδική έκθεση “1+9” στο Eleftheria Tseliou Gallery (εικαστικά)

    Η Eleftheria Tseliou Gallery παρουσιάζει την έκθεση “1+9”.

    Η Ρένα Παπασπύρου δεν είναι μόνο μία εμβληματική καλλιτέχνις της γενιάς της, αλλά με την παρουσία της ως καθηγήτρια (1993-2005) στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, έγραψε εκεί τη δικιά της ιστορία, μια ιστορία ανανέωσης, χωρίς δόγματα και αγκυλώσεις, ανοιχτή και δημιουργική.

    Εννέα μαθητές της αποφάσισαν να κάνουν μία έκθεση ζητώντας και από εκείνη να συμμετέχει, ακριβώς για να δείξουν, πέρα από την αγάπη και τον σεβασμό τους, το πόσο ανοιχτό σε ιδέες και σκέψεις ήταν το εργαστήριο της στην ΑΣΚΤ.

    Δεν είναι τυχαίο ότι το έργο των εννέα τότε μαθητών και τώρα γνωστών καλλιτεχνών, δεν έχει κανένα κοινό παρανομαστή παρά μόνο την ελευθερία και τον διαρκή προσωπικό προβληματισμό. Φωτογραφία, γλυπτική, ζωγραφική, εγκαταστάσεις συνυπάρχουν στην έκθεση αυτή, μία έκθεση που δεν τιμά μόνο τη Ρένα Παπασπύρου αλλά μας δείχνει πως ένας σπουδαίος δάσκαλος μπορεί να σφραγίσει με τη προσωπικότητά του τους μαθητές, με μία σφραγίδα όμως όχι ορατή αλλά αόρατη.

    Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
    Ρένα Παπασπύρου, Αντωνάκης, Μαρία Ευσταθίου, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Ηλίας Καφούρος, Ηλιάς Κοέν, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Ντόρα Οικονόμου, Αλίκη Παναγιωτοπούλου, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης.

    Ώρα: 20.00

    Χώρος: Eleftheria Tseliou Gallery (Ηρακλείτου 3, Κολωνάκι)

    εικαστικα

    4. “Ο θαυμαστός κόσμος του Jean Painlevé” στο Exile Room (σινεμά)

    Μπορεί το φυσιοδιφικό ντοκιμαντέρ να μετατραπεί σε αληθινό έργο τέχνης; Το Exile Room αναλαμβάνει να σας συστήσει δύο από τους πρωτοπόρους κινηματογραφιστές του είδους, που μετέτρεψαν χταπόδια, γαρίδες και αόρατους μικροοργανισμούς σε πρωταγωνιστές μιας καλειδοσκοπικής ονειροφαντασίας.Στα πλαίσια αυτά θα προβληθεί «Ο θαυμαστός κόσμος του Jean Painlevé» σε σκηνοθεσία Jean Painlevé.

    Νυχτερίδες βαμπίρ, φιλήδονα χταπόδια, λιλιπούτειοι δολοφόνοι, ιππόκαμποι σε κομψές χορογραφίες, ντελικάτα ασπόνδυλα και φαντασμαγορικοί μικροοργανισμοί ορατοί μονάχα μέσα από το άγρυπνο βλέμμα του μικροσκοπίου του: Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους σαγηνευτικούς ήρωες των μικρού μήκους κομψοτεχνημάτων με τα οποία ο πολυμήχανος Jean Painlevé έφερε σε επαφή το κοινό με τα μυστήρια της φύσης, κάνοντας για πρώτη φορά προσιτές σε ένα ευρύ ακροατήριο τις επιστημονικές ανακαλύψεις και εξελίξεις της εποχής του. Απαθανατίζοντας τους ακριβοθώρητους πρωταγωνιστές του, πολλές φορές μέσα από πρωτοποριακό τεχνικό εξοπλισμό δικής του έμπνευσης, και συνοδεύοντας τα αλλόκοτα μπαλέτα τους με κλασική ή τζαζ μουσική επένδυση κι ένα συχνά σαρδόνιο, παιχνιδιάρικο voice over, o δαιμόνιος Γάλλος δημιουργός ξεπέρασε τα στενά όρια του φυσιοδιφικού ντοκιμαντέρ για να κερδίσει την εκτίμηση των σουρεαλιστών και να φλερτάρει –σχεδόν αυθόρμητα– με το πειραματικό σινεμά της εποχής.

    Το Exile Room επέλεξε και παρουσιάζει, για τα μάτια σας μόνο, ένα πρόγραμμα επτά ταινιών μικρού μήκους από μια πληθωρική φιλμογραφία πάνω από 200 ταινιών, σκηνοθετημένων μέσα σε διάστημα πενήντα ετών, από το 1928 μέχρι το 1978. Μια επιλογή ενδεικτική μιας συναρπαστικής καριέρας κι ενός πολυσχιδούς, ασυμβίβαστου ταλέντου.



    ΣΧΟΛΙΑ