• Food

    7+1 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε ζυμαρικά

    • NewsRoom


    Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα. Και κυκλοφορεί σε άπειρες παραλλαγές, σχήματα, χρώματα και… συνταγές. Κι όμως οι περισσότεροι δεν ξέρουμε να τα μαγειρεύουμε σωστά. Ο λόγος για τα ζυμαρικά, αγαπημένα των παιδιών και όχι μόνο…

    Η Missy Robbins θα μπορούσε να θεωρηθεί «ειδική» στα ζυμαρικά, αφού έχει ένα από τα πιο επιτυχημένα ιταλικά εστιατόρια στο Μπρούκλιν, το οποίο έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς από τον David Solomon, τον επόμενο CEO της Goldman Sachs, μέχρι τον Jared Kushner και την «προεδρική θυγατέρα» Ivanka Trump. Και, όπως επισημαίνει, οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε εννέα σοβαρά λάθη όταν αποφασίζουμε να τρατάρουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας ένα απολαυστικό (και χορταστικό φυσικά) πιάτο ζυμαρικών.

    Ας τα δούμε ένα-ένα:

    1. Χρησιμοποιούμε μικρό σκεύος

    «Χρησιμοποιήστε μεγάλη κατσαρόλα, ακόμη κι αν σας φαίνεται υπερβολικά μεγάλη», λέει η Robbins. «Και προσθέστε περισσότερο νερό απ’ όσο νομίζετε ότι χρειάζεστε. Πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος για να κινούνται τα ζυμαρικά και να βράσουν ομοιόμορφα σε νερό που κοχλάζει. Και να θυμάστε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε προσθέσει στο νερό αρκετό αλάτι», συμβουλεύει.

    2. Προσθέτουμε λάδι στο νερό

    Γιατί είναι λάθος; Επειδή δεν αφήνει τη σάλτσα να «κολλήσει» στα ζυμαρικά. Όπως λέει η ίδια, είναι σαν να βάζουμε στα ζυμαρικά μας… αδιάβροχο.

    3. Χρησιμοποιούμε σουρωτήρι

    Αν σουρώνετε τα ζυμαρικά σας στον νεροχύτη, χάνετε όλο το νερό στο οποίο έχουν βράσει. Και το νερό αυτό είναι σημαντικό αν θέλετε να φτιάξετε ένα εξαιρετικό πιάτο. Κάποια σκεύη έχουν δικό τους καλάθι-σουρωτήρι που προσαρμόζεται στο εσωτερικό τους ή μπορείτε να αγοράσετε ένα ξεχωριστό που να ταιριάζει στο σκεύος σας. Εναλλακτικά, βγάζουμε τα ζυμαρικά από το σκεύος με τσιμπίδα αν είναι τύπου σπαγγέτι ή με τρυπητή κουτάλα αν είναι μικρού σχήματος. Είναι επίσης σημαντικό να βγάζουμε γρήγορα τα ζυμαρικά από το νερό.

    4. Αδιαφορούμε για τα κλασικά ζυμαρικά

    Μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα νοστιμότατο πιάτο και χωρίς ακριβά, χειροποίητα ζυμαρικά με εντυπωσιακά σχήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να βράζουν ομοιόμορφα, να είναι νόστιμα και η ποιότητά τους να είναι σταθερή.

    5. Ρίχνουμε τη σάλτσα από πάνω

    Εντελώς λάθος. Αν θέλετε να σερβίρετε τα ζυμαρικά σας με κάποια σάλτσα, πρέπει πάντα μα πάντα να ρίχνετε τη σάλτσα σε ένα ρηχό σκεύος και να ολοκληρώνετε το μαγείρεμα των ζυμαρικών σας μέσα στο σκεύος αυτό. Τα τελευταία αυτά λεπτά είναι εξαιρετικά σημαντικά, αφού εξασφαλίζουν ότι τα ζυμαρικά θα απορροφήσουν περισσότερη γεύση. Βράστε λιγότερη ώρα τα ζυμαρικά σας, προσθέστε τα στη σάλτσα σας και, την ώρα που τα ανακατεύετε με τη σάλτσα, προσθέστε κουταλιές από το νερό στο οποίο έβρασαν. Το άμυλο από τα ζυμαρικά θα βοηθήσει τη σάλτσα να δέσει και θα κάνει ακόμη πιο νόστιμο το φαγητό σας.

    6. Προσθέτουμε πάρα πολλή σάλτσα

    Τα ζυμαρικά δεν πρέπει να κολυμπούν στη σάλτσα, όσο νόστιμη κι αν είναι.

    7. Τα ζυμαρικά δεν μπαίνουν σε ρηχό πιάτο!

    Σύμφωνα με τη σεφ, τα ζυμαρικά ταιριάζουν περισσότερο σε μπολ, αφού έτσι δεν κρυώνουν γρήγορα. Μοναδική εξαίρεση τα ζυμαρικά τύπου ραβιόλι, τα οποία μπορεί να σπάσουν αν τα ρίξετε σε μπολ.

    8. Πετάμε ό,τι μείνει

    Σχεδόν όλα τα ζυμαρικά, αν εξαιρέσουμε τα γεμιστά, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε απολαυστικές φριτάτες ή για να φτιάξουμε ένα γρήγορο γεύμα στο φούρνο. Χτυπήστε μερικά αυγά, τρίψτε μπόλικο τυρί, ανακατέψτε τα με τα ζυμαρικά που σας έχουν μείνει, προσθέτοντας κι άλλα υλικά αν το επιθυμείτε (π.χ. κάποιο αλλαντικό) και βάλτε τα στο φούρνο για λίγη ώρα. Τίποτα δεν πάει χαμένο!

    σουφλέ μακαρονια



    ΣΧΟΛΙΑ