• Business

    Βασίλης Κάτσος: Το μεγάλο μυστικό που τον οδήγησε από την Αθήνα στις ΗΠΑ

    Ο group ceo της Pharmathen κ. Βασίλειος Κάτσος


    Το success story της Pharmathen, μίας φαρμακευτικής εταιρείας με ιστορία σχεδόν μισού αιώνα, συνεχίζεται. H επιχείρηση που ξεκίνησε το 1969 από την Παλλήνη είναι έτοιμη να “κατακτήσει” τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την πιστοποίηση που έλαβε από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA) το εργοστάσιό της στις Σάπες Ροδόπης, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Και τα σχέδια που κάνει ο Βασίλης Κάτσος, γιος του ιδρυτή της εταιρείας Νίκου Κάτσου, ο οποίος ηγείται της επιχείρησης από το 1993, είναι μεγάλα και φιλόδοξα.

    Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν επενδύσεις ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων έως το 2020, ενώ ακόμα 50 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν στο εργοστάσιο στις Σάπες, προκειμένου να προχωρήσει η είσοδος της Pharmathen στην αμερικανική αγορά, όπου βέβαια θα κληθεί να ανταγωνιστεί εταιρείες-κολοσσούς, καθώς μιλάμε για μία αγορά η οποία από μόνη της καλύπτει το 40% της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου.

    Το κύριο “όπλο” της Pharmathen σε αυτό το εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι η μοναδική της τεχνογνωσία στα ενέσιμα φάρμακα παρατεταμένης δράσης (ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως τη διαθέτουν), αλλά και σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων στερεών μορφών.

    Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Pharmathen κάνει ένα μεγάλο βήμα εκτός των ελληνικών συνόρων: η εταιρεία έχει σήμερα παρουσία σε πάνω από 85 χώρες, ενώ τα προϊόντα της είναι εγκεκριμένα σε όλες τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης – είναι χαρακτηριστικό ότι η επιχείρηση αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας μας.

    Παράλληλα, η Pharmathen είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής έρευνας-ανάπτυξης στην Ελλάδα (30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο), ενώ στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει πάνω από 8.500 εγκεκριμένες άδειες κυκλοφορίας προϊόντων.

    Ο τζίρος της εταιρείας πέρυσι διαμορφώθηκε στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2017 αναμένεται να ξεπεράσει τα 220 εκατ. ευρώ – είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφει σταθερή κερδοφορία και ρυθμό ανάπτυξης άνω του 10% ετησίως, ενώ απασχολεί 1.100 εργαζομένους. Όλα αυτά χάρη στις συνεχείς επενδύσεις της – πρόκειται άλλωστε για την πρώτη ελληνική ιδιωτική εταιρεία που το 2014 έλαβε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων.

    Σημειώνεται ότι το 2015 το διεθνές επενδυτικό fund BC Partners απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας, μία κίνηση που αποδείχθηκε κομβικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Pharmathen.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δ. Παπουτσής (Global One Digital): Πως μπορούν τα ξενοδοχεία να έχουν υψηλές επιδόσεις εσόδων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξωδικαστικός: Όλο το σχέδιο και τα κριτήρια για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:CVC Capital Partners: Νοσοκομεία στην Ελλάδα, λάδι ελιάς στην Ισπανία



    ΣΧΟΛΙΑ