• Business

    «Καμπανάκι» από τη McKinsey: Η ΔΕΗ είναι μη βιώσιμη – Εισήγηση για εθελούσιες εξόδους και αυξήσεις τιμών

    • NewsRoom
    ΔΕΗ


    Μη βιώσιμη επιχείρηση είναι η ΔΕΗ, εκτιμά η McKinsey, η οποία προσελήφθη ως σύμβουλος για την σύνταξη business plan της επιχείρησης.

    Η McKinsey εισηγείται ένα πλάνο εξυγίανσης προκειμένου να ικανοποιήσει πολιτικές εξαρτήσεις,

    Στην εισήγησή της για το 5ετές στρατηγικό σχέδιο της ΔEΗ, η McKinsey προτείνει πακέτο έξι μέτρων εξυγίανσης ενώ διαπιστώνει τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η επιχείρηση, ακόμη και αν καταφέρει να σταθεί στα πόδια της.

    Οι δυσκολίες αυτές οφείλονται εν μέρει και στις αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού και στις δομικές αλλαγές στην εγχώρια αγορά.

    Σύμφωνα με τον σύμβουλο, προκειμένου να γίνει βιώσιμη η ΔΕΗ πρέπει σε βάθος 5ετίας να βελτιώσει τα λειτουργικά της κέρδη κατά 500 εκατ. ευρώ, και προτείνει ένα στρατηγικό σχέδιο με δύσκολα μέτρα, μεταξύ των οποίων πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων.

    Εισηγείται επιπλέον αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα πάνω, ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση των εκπτώσεων που παρέχει σήμερα η ΔEΗ και την επιβολή αυξήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών.

    Βασικός πυλώνας του σχεδίου της McKinsey είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς αναγνωρίζει ότι «η οικονομική βιωσιμότητα των θερμικών μονάδων αναμένεται να είναι δύσκολη, με τις μονάδες του λιγνίτη ακόμη περισσότερο, ακόμη και με φιλόδοξη μείωση του κόστους και διαφορετικά σενάρια υποβολής προσφορών».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλαλούμ με τις αντικειμενικές αξίες: Το 30% της χώρας χωρίς νέες τιμές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κλειστές» οι τράπεζες για τον Χρήστο Καλογρίτσα: Στις 26 Μαΐου το σχέδιο ρύθμισης δανείων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΕΗ: Ποιοι οι σύμβουλοί της για το project της απόσχισης λιγνιτικών μονάδων



    ΣΧΟΛΙΑ