Mario Draghi, πρώην Πρόεδρος ΕΚΤ
Ο Mario Draghi θα ηγηθεί πιθανόν της πιο αμήχανης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διάρκεια της θητείας του.
Η διήμερη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη Ρίγα, μία κρίσιμη συζήτηση που μπορεί να οδηγήσει στην απόφαση τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, θα έχει έναν αξιοσημείωτο απόντα. Τον Λετονό κεντρικό τραπεζίτη Ilmars Rimsevics, που κανονικά θα καθόταν δίπλα στον πρόεδρο Draghi στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, όμως αντ’ αυτού αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και δεν του επιτρέπεται από τις τοπικές αρχές η είσοδος στο κτίριο. Η ΕΚΤ έχει στραφεί δικαστικά κατά των περιορισμών σε βάρος του.
Η απουσία του Rimsevics δεν είναι ο μοναδικός λόγος αμηχανίας. Σκάνδαλα για ύποπτους πελάτες στην πρώην Σοβιετική Ένωση έχουν ταλανίσει τις λετονικές τράπεζες και η ΕΚΤ έκλεισε την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας τον Φεβρουάριο, αφού οι ΗΠΑ την κατηγόρησαν ότι παραβίασε τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας.
“Είναι αναμφίβολα μία αμήχανη κατάσταση”, δήλωσε ο Fredrik Erixon, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας. “Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι αυτό το σίριαλ έχει επιπτώσεις σε όλους και φθείρει την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης”.
Η ΕΚΤ κάθε χρόνο πραγματοποιεί μία συνεδρίαση μακριά από τη βάση της στη Φρανκφούρτη, και η συνεδρίαση στη Λετονία ήταν προγραμματισμένη από καιρό. Οι εξωτερικές αυτές συναντήσεις συχνά αποδεικνύονται ασυνήθιστες. Πριν από τέσσερα χρόνια, στη Νάπολη της Ιταλίας, τα μέτρα ασφαλείας εν μέσω διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης ήταν τόσο αυστηρά, που τα στελέχη της ΕΚΤ με το ζόρι μπορούσαν να ακούσουν ο ένας τον άλλο, λόγω του θορύβου από τα ελικόπτερα. Στην Κύπρο την επόμενη χρονιά, ένας δημοσιογράφος έκανε ολόκληρη διάλεξη στον πρόεδρο της ΕΚΤ στα ελληνικά. Μερικούς μήνες αργότερα στη Μάλτα, η συνεδρίαση έλαβε χώρα σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα που περιελάμβανε και έναν πολυτελή χώρο τυχερών παιγνίων.
Νομική μάχη
Αυτή η συνάντηση έρχεται μετά από μερικούς ταραχώδεις μήνες για τη χώρα της Βαλτικής με πληθυσμό 2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο 53χρονος Rimsevics συνελήφθη τον Φεβρουάριο ως ύποπτος για δωροληψία από τοπική τράπεζα, λίγες μέρες μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος από την ανενεργή πια ABLV Bank AS. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, αρνούμενος τις κατηγορίες.
Αν και η Λετονία αντιπροσωπεύει μόλις το 0,2% της οικονομίας της ευρωζώνης, έχει εξελιχθεί σε κομβικό σημείο για τα ερωτήματα σχετικά με την εποπτεία των τραπεζών και την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών.
Η ΕΚΤ μήνυσε τη χώρα για τους περιορισμούς στην επιτέλεση των καθηκόντων του Rimsevics και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που δεν του επιτρέπει να συμμετέχει στις συναντήσεις του διοικητικού συμβουλίου. Η αναπληρώτριά του, Zoja Razmusa, που συμμετέχει ως παρατηρητής, πιθανότατα θα εμφανιστεί δίπλα στον Draghi στη συνέντευξη Τύπου στη Ρίγα.
Υπάρχει ακόμα μία πιθανότητα ο Rimsevics, που εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο όταν η Λετονία υιοθέτησε το ευρώ το 2014 και είναι ο μακροβιότερος επικεφαλής κεντρικής τράπεζας, να εμφανιστεί. Αν και οι ερευνητές θα ζητήσουν να του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες εντός “μερικών εβδομάδων”, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αποφασίσει να τον αποκαταστήσει ή να χαλαρώσει τους περιορισμούς που του έχουν επιβληθεί.
Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι ο Rimsevics θα γινόταν δεκτός “με ανοιχτές αγκάλες”, εφόσον του επιτραπεί η συμμετοχή σε μελλοντικές συνεδριάσεις. Το πολιτικό κατεστημένο της Λετονίας είναι πολύ πιο εχθρικό. Ο πρόεδρος, η κυβέρνηση και η Βουλή συμφωνούν ότι πρέπει να παραιτηθεί.