• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Καταλύτης για την αγορά το Amoeba – Στην τελική ευθεία και τα Earth και Jupiter

    Estate agent shaking hands with customer after contract signature


    Ένα προς ένα ελέγχουν τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στα πακέτα που βγάζουν προς πώληση οι τράπεζες τα ξένα funds. Και ο λόγος είναι απλός. Θέλουν να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο ότι δεν «κυνηγάνε» και… άλλοι τα ακίνητα που θα περιέλθουν στη διαχείριση τους. Μάλιστα όπως αναφέρουν στο mononews.gr, πηγές της αγοράς και εκπρόσωποι εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, ο έλεγχος κλιμακώνεται ανάλογα με την πορεία της συμφωνίας για τη μεταβίβαση του πακέτου.

    Έτσι αρχικά οι άνθρωποι του fund «βλέπουν» ένα 10% με 15% των ακινήτων, που είναι συνήθως και τα μεγαλύτερα ακίνητα που περιλαμβάνονται στο πακέτο προς μεταβίβαση. Πριν όμως προχωρήσουν σε δεσμευτική προσφορά ο έλεγχος γίνεται πιο διεξοδικός και μπαίνει στο μικροσκόπιο το 80% των ακινήτων.

    Οι ίδιες πηγές μάλιστα εκτιμούν ότι η τιμή για το project Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς θα ξεπεράσει το 20%.

    Να σημειωθεί ότι στην τελική ευθεία έχουν περάσει τα τρία μεγάλα project -Amoeba, Earth και Jupiter- πώλησης δανείων με εξασφαλίσεις, αλλά και χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 8 δισ. ευρώ.

    Υπενθυμίζουμε ότι η ονομαστική αξία των δανείων με εξασφαλίσεις του Amoeba ξεπέρασε το αρχικό 1,6 δισ. ευρώ και προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Στο πακέτο περιλαμβάνονται δάνεια 180 επιχειρήσεων που έχουν εξασφαλίσεις σε περισσότερα από 1.500 ακίνητα. Όπως έχουν δηλώσει και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, η σημασία του Amoeba είναι μεγάλη και μάλιστα θεωρείται καταλύτης για την εγχώρια αγορά, καθώς πρόκειται για την πρώτη πώληση δανείων με εξασφάλιση εμπορικά ακίνητα. Είναι καταλύτης διότι θα αποτελέσει βάση τιμολόγησης, ενώ θα δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να εξετάσουν την αγορά μέσα από την ενδελεχή αξιολόγηση που έχει γίνει από την Τράπεζα Πειραιώς, και να εμπεδωθεί το ενδιαφέρον τους γενικότερα.

    Το project Earth της Εθνικής Τράπεζας αφορά πακέτο με καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Η αρχική οφειλή είναι ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ με τους εξωλογιστικούς τόκους, η συνολική απαίτηση υπερδιπλασιάζεται στα 5,2 δισ. ευρώ. Στο πακέτο περιλαμβάνονται απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η μέση οφειλή κυμαίνεται στις 8.000 με 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην 7ετία.

    Επίσης στην τελική ευθεία βρίσκεται και η πώληση χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων δανείων από την Alpha Bank. Πρόκειται για το project Jupiter, που αφορά κυρίως επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ