• Big Story

    Ψυχρός πόλεμος Ελλάδας – Ρωσίας: Όλο το παρασκήνιο. Πώς συνδέεται πρόσφατο non paper του Μαξίμου

    • NewsRoom


    Να θέσει σαφή όρια απέναντι στις ρωσικές προσπάθειες άσκησης πολιτικής επιρροής εντός της ελληνικής επικράτειας επιχειρεί η Αθήνα με την απόφασή της να προχωρήσει στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωμάτων και στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε άλλους δύο. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται και έγιναν γνωστά μέσα από σημερινό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώτατες διπλωματικές πηγές, υπήρξε ρωσικός «δάκτυλος» στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών, στην κατεύθυνση να μην κλείσει η συμφωνία.

    Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι καταγγελίες περί απόπειρας χρηματισμού Ελλήνων αξιωματούχων.

    Έπειτα από συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για ανάλογες δράσεις από μεμονωμένα άτομα, αλλά και φορείς, που επιχειρούσαν να ασκήσουν επιρροή μεταξύ τοπικών πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην απέλαση.

    Ο χρόνος δημοσιοποίησης της όλης υπόθεσης δεν είναι τυχαίος: Έρχεται την ημέρα που το ΝΑΤΟ δρομολογεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, κάτι που δυσαρεστεί τη Ρωσία.

    Εξάλλου, η υπόθεση φέρνει στη μνήμη πρόσφατο non paper από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έβλεπε σχέδιο αποστασίας οργανωμένο από ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα της Βορείου Ελλάδας, με σκοπό την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

    Η ελληνική πλευρά, πάντως, προχώρησε στις απελάσεις με επίκληση της καλής της θέλησης, όσον αφορά παλαιότερη στάση της στην υπόθεση Σκριπάλ. Ελληνικές διπλωματικές πηγές δήλωναν νωρίτερα σήμερα ότι «η Ελλάδα, όταν είχε προκύψει η υπόθεση Σκριπάλ, δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες (σ.σ. όπως είχαν κάνει πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες), καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, ενώ τώρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα».

    Η στάση αυτή της Αθήνας καταδεικνύει ότι δεν θέλει να υπάρξει σοβαρό πλήγμα στις διμερείς σχέσεις. Εξάλλου, ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Αθήνα είχε πληροφορήσει τη Ρωσία από τις 6 Ιουλίου ότι επρόκειτο να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα για την παράνομη δραστηριότητά τους στα συλλαλητήρια ενάντια της συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

    «Είχαμε προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές εδώ και καιρό για τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων διπλωματών και πολιτών. Την Παρασκευή το κάναμε επίσημο, δίνοντάς τους ένα λογικό χρονικό διάστημα προκειμένου να φύγουν από τη χώρα» δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή στο Reuters.

    Το ερώτημα που εγείρεται, ωστόσο, είναι μέχρι πού θα θελήσει να το τραβήξει η Ρωσία.

    Η Μόσχα έδωσε εξαρχής δείγμα προθέσεων μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Θα ανταποδώσουμε με τον ίδιο τρόπο, με απελάσεις Ελλήνων διπλωματών, είναι το μήνυμα που στέλνει, ενώ βουλευτής -αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου- δήλωσε ότι η Μόσχα ποτέ δεν θεώρησε την Ελλάδα σύμμαχο και εταίρο, καθώς το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ είναι από μόνο του αρκετό.

    Μέσα σε αυτό το διπλωματικό πλαίσιο, το παζλ συμπληρώνεται από την επαναπροσέγγιση και την αποκατάσταση των δεσμών Μόσχας – Άγκυρας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, αλλά και από τη δυσαρέσκεια της ρωσικής ηγεσίας εξαιτίας της πρόθεσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποδώσει αυτοκεφαλία στην αποσχισθείσα Εκκλησία των Ουκρανών.

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Ξαφνική κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις: Απελάσεις διπλωματών και απειλές

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διπλωματικό θρίλερ σε εξέλιξη: Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο, διαμηνύει η Μόσχα στην Αθήνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απέλαση Ρώσων διπλωματών για απόπειρα αλίευσης πληροφοριών και χρηματισμού αξιωματούχων

    [playbuzz-item undefined=”WordPress 4.9.7″ undefined=”mononews.gr” undefined=”” undefined=”” undefined=”17926968-aeb5-4589-a38c-ab4a1b6cdcc6″ undefined=”false” undefined=”false” undefined=”false” undefined=”” undefined=”auto” undefined=”auto” undefined=”0″ item=”17926968-aeb5-4589-a38c-ab4a1b6cdcc6″ info=”false” shares=”false” undefined=”true” undefined=”WordPress 4.9.7″ undefined=”mononews.gr” undefined=”” undefined=”” undefined=”17926968-aeb5-4589-a38c-ab4a1b6cdcc6″ undefined=”false” undefined=”false” undefined=”false” undefined=”” undefined=”auto” undefined=”auto” undefined=”0″ item=”17926968-aeb5-4589-a38c-ab4a1b6cdcc6″ info=”false” shares=”false” undefined=”c10d719f-1827-475b-b006-9e9d08f4ed1e” wp-pb-id=”965243″]



    ΣΧΟΛΙΑ