• Πολιτική

    «Ηχηρό» μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας έστειλαν χιλιάδες διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη

    • NewsRoom


    Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 19:00 οι ομιλίες στο μεγάλο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό ζήτημα στη Θεσσαλονίκη που διοργάνωσαν παμμακεδονικοί σύλλογοι, με τη συμμετοχή του κόσμου να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του συνεδρίου, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 500.000 πολίτες. Την ίδια ώρα, πάντως, η ΕΛΑΣ ανέφερε πως στο συλλαλητήριο συμμετείχαν περίπου 90.000 άτομα, γύρω στις 1 το μεσημέρι.

    Οι διαδηλωτές ζήτησαν τόσο την μη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια όσο και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν την τελική λύση. Παράλληλα, κάλεσαν την κυβέρνηση να ζητήσει την απομάκρυνση του Μάθιου Νίμιτς από τον ρόλο του διαμεσολαβητή, ιδίως μετά τις δηλώσεις του στα ΜΜΕ των Σκοπίων το βράδυ του Σαββάτου.

    Η εξέδρα είχε στηθεί στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι συγκεντρωμένοι κάλυψαν όλη τη γύρω περιοχή, έχοντας αποκλείσει την παραλιακή λεωφόρο, και εκτείνονται προς την πλευρά του Λευκού Πύργου, από τη μία πλευρά, και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», από την άλλη.

    Το συλλαλητήριο άρχισε με τον εθνικό ύμνο και ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι Παμμακεδονικών οργανώσεων από το εξωτερικό, μακεδονικών πολιτιστικών συλλόγων από την Ελλάδα, θρακικών σωματείων, δυτικομακεδονικών σωματείων, συλλόγων Σαρακατσαναίων και άλλων φορέων.

    Ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός, ο οποίος ήταν εκ των ομιλητών του συλλαλητηρίου, είπε ότι δεν υπάρχουν πιέσεις, υπάρχουν δικαιολογίες για πιέσεις και αν ο ελληνικός λαός δεν κάνει λάθος εμείς θα κερδίσουμε. «Τα σύνορα είναι η ιστορία μας. Δεν γονατίζουμε, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Αν δεν το θέλουμε εμείς τα Σκόπια δεν θα μπουν ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στο ΝΑΤΟ» σημείωσε.

     

    Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς τις προηγούμενες εβδομάδες έγινε μια μεγάλη προσπάθεια  από τον ΣΥΡΙΖΑ να υποβαθμίσει τη σημασία του συλλαλητηρίου, φτάνοντας μέχρι στο σημείο να χαρακτηρίσει ως ακραίους όσους υποστήριξαν την προσπάθεια.

    Η κυβέρνηση είχε αντιληφθεί προ ημερών ότι η κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη να δεχθεί, και στο μείζον εθνικό θέμα της Μακεδονίας, μία υποχώρηση και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Από τη συνάντηση εκπέμφθηκε το μήνυμα ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πάει στα συλλαλητήρια -ένα μήνυμα, όμως, που έπεσε στο κενό με εκκωφαντικό τρόπο.

    Είναι μάλιστα ενδιαφέρον πως η συμμετοχή ήταν μεγάλη ακόμα και αν η Εκκλησία της Ελλάδος δεν υποστήριξε επίσημα τα συλλαλητήρια (δίνοντας πάντως την άδεια στους κατά τόπους μητροπολίτες να αποφασίσουν όπως αυτοί ήθελαν για τη στάση τους), παρά το γεγονός πως δήλωσε πως διαφωνεί με τη χρήση του όρου Μακεδονία, ειδικά μετά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να πέσουν οι τόνοι ώστε να βοηθηθεί η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση. Μάλιστα, αρκετοί είναι οι αναλυτές που αναρωτιούνται τι θα συμβεί σε επόμενα συλλαλητήρια τι θα γινόταν σε περίπτωση που η στάση της Εκκλησίας ήταν διαφορετική. Παρόντες στο συλλαλητήριο είναι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

    Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου. Παρών, ακόμη, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης, Γιάννης Σαρίδης, Αριστείδης Φωκάς.

    Ιδιαίτερη σημασία είχε η συμμετοχή των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνου Κατσίκη, Γιώργου Λαζαρίδη και του αντιπροέδρου του κόμματος Παναγιώτη Σγουρίδη, η οποία κάνει ακόμα πιο περίπλοκη κατάσταση στο εσωτερικό την κυβέρνησης, καθώς πλέον δυσκολεύει το περιθώριο για μία αλλαγή στάσης από τον Πάνο Καμμένο, σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

    Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

    Το συλλαλητήριο άρχισε λίγο μετά τις 2 μ.μ με χαιρετισμούς από εκπροσώπους ομοσπονδιών και συλλόγων και συνεχίζεται με τις ομιλίες.

    Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

    Φραγκούλης Φράγκος: Προτείνω στον Νίμιτς το όνομα  Monkey Macedonia

    Ο στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Φράγκος έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους Σκοπιανούς ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας.

    «Θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν είμαστε έρμαια, τελείωσαν αυτά. Θα προστατέψουμε τη Μακεδονία μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Φράγκος είπε ότι η σημερινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται χωρίς κομματικές ταμπέλες και μακριά από χρωματισμούς και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διεξάγει δημοψήφισμα «για να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός εάν πρέπει θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων».

    Ο Στρατηγός εν αποστρατεία έστειλε επίσης μήνυμα τους Σκοπιανούς να γκρεμίσουν τα «αγάλματα- τερατουργήματα» που έχουν στηθεί στη γειτονική χώρα, αλλά και να αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου τους που έχει ονομαστεί «Μέγας Αλέξανδρος». Ζήτησε τέλος να δοθεί λύση «στο θέμα της αιρετικής σχησματικής εκκλησίας».

    Ο κ. Φράγκος επιτέθηκε κατά του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και πρότεινε ένα έκτο όνομα για την ονομασία των Σκοπίων, το Monkey Macedonia (μαϊμού Μακεδονία).

    Έκλεισε δε την ομιλία του, σημειώνοντας: «Θα μας βρουν μπροστά τους με ότι σημαίνει αυτό, μέσα στα πλαίσια και τους κανόνες του Συντάγματος και της πραγματικής Δημοκρατίας. Φωνή λαού, οργή θεού».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ : Απ. Τζιτζικώστας: «Η κυβέρνηση να ζητήσει την αντικατάσταση του Νίμιτς»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στο συλλαλητήριο – Επεισόδια στην αντιδιαδήλωση (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΝΔ για Σκοπιανό: Η στάση της κυβέρνησης προκαλεί ζημιά στη χώρα

     



    ΣΧΟΛΙΑ