• Business

    Gabriel Grego στο mononews: Τι «έπαιξε» και τι κέρδισε τελικά το QCM στη Folli Follie

    Gabriel Grego, QCM


    Ήταν αρχές Μαΐου όταν με μία έκθεση-κόλαφο το fund Quintessential Capital Management (QCM) του Gabriel Grego ήρθε να αποκαλύψει ότι τελικά ο κολοσσός της Folli Follie, ενός από τα πιο επιτυχημένα, υποτίθεται, παραδείγματα εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, με τεράστια παρουσία στο εξωτερικό μέσω ενός εκτενέστατου -αλλά σε μεγάλο βαθμό ανύπαρκτου, όπως αποδεικνύεται- δικτύου καταστημάτων, δεν ήταν παρά ένας γίγαντας με πήλινα πόδια.

    Από εκείνη τη στιγμή και μετά άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Folli Follie που έχασε 700 εκατ. ευρώ μέσα σε 15 συνεδριάσεις, ενώ οι απώλειες για τους ομολογιούχους της εταιρείας συνεχίζονται.

    Η κατάρρευση από τη στιγμή που το QCM ανακοίνωσε ότι είναι «short» για τη μετοχή ήταν ραγδαία, με τις τράπεζες να καταγγέλλουν πριν από λίγες ημέρες τα δάνεια της εταιρείας, τους ιδρυτές της, Δημήτρη και Καίτη Κουτσολιούτσου, να αποχωρούν από την εταιρεία, την οποία εγκαταλείπουν ένας-ένας στελέχη και σύμβουλοι, μετά και τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα της Alvarez & Marsal για τις δραστηριότητες της Folli Follie στην Ασία. Στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτά που υποστήριζε προ πέντε μηνών περίπου το fund QCM. Ένα fund που βγήκε κερδισμένο σε πολλαπλά επίπεδα από την υπόθεση της Folli Follie, όπως δηλώνει και ο επικεφαλής του Gabriel Grego.

    Για την ηθική διάσταση του θέματος, ο κ. Grego έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι αισθάνεται δικαιωμένος. Μάλιστα, αναφερόμενος στη στάση που κράτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και, πιο συγκεκριμένα, στο γεγονός ότι δεν προχώρησε σε άμεση αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής, ο κ. Grego τονίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι έπραξε ορθά.

    Το σκεπτικό;

    Κατά τον ίδιο τον κ. Grego, έδωσε τον χρόνο στους επενδυτές που ενημερώνονται και λειτουργούν με σύνεση να βγουν από την αγορά με τις μικρότερες δυνατές ζημίες και να μην εγκλωβιστούν στο «ναυάγιο» της Folli Follie.

    Υπάρχει, όμως, και το οικονομικό σκέλος. Και εκεί ο κ. Grego, ή καλύτερα οι πελάτες του QCM, βγήκαν κερδισμένοι.

    «Τι παίξατε;», ρωτήσαμε τον κ. Grego: «Μετοχές ή παράγωγα;».

    Η απάντηση;

    Και τα δύο.

    «Όταν ένας πελάτης απευθύνεται σε εμάς, εμείς προχωρούμε στις συναλλαγές εκείνες που θεωρούμε ότι θα του αποφέρουν κέρδος», λέει. Και στην περίπτωση της Folli Follie, ήταν ένας συνδυασμός των δύο.

    «Πότε ξεκινήσατε τις συναλλαγές;», είναι η επόμενη ερώτηση. «Λίγο πριν από τον Μάιο», απαντά: «Όχι πολύ καιρό πριν».

    Ο ίδιος διευκρινίζει ότι δεν προχωρά σε συναλλαγές πριν σιγουρευτεί ότι τα στοιχεία που έχει στα χέρια του είναι αξιόπιστα.

    «Μόλις σιγουρευτήκαμε», λέει, «δημοσιοποιήσαμε και την έκθεσή μας». Όπως και ότι το fund έπαιρνε short θέση για τη μετοχή.

    Μήπως η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπήρξε θετική για τους ίδιους και γι’ αυτό επικροτεί;

    «Ούτως ή άλλως είχαμε ήδη ανακοινώσει τη θέση μας», απαντά. «Κι αυτό δεν έχει τίποτα το επιλήψιμο», προσθέτει.

    Όσο για τα κέρδη, αρνείται σταθερά να παρέχει οποιαδήποτε πληροφορία, καθώς δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιεί τέτοιου είδους στοιχεία. Το μόνο που δέχεται να πει είναι πως ο ίδιος είναι ικανοποιημένος.

    Του ζητήσαμε να επιβεβαιώσει αν ισχύει, όπως ακούγεται, ότι τα κέρδη που αποκόμισε το fund ήταν της τάξης του 20%. Μια πληροφορία η οποία έρχεται από διάφορες πηγές.

    Αρνείται να το επιβεβαιώσει. Το μόνο που λέει είναι ότι αισθάνεται δικαιωμένος…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Gabriel Grego (QCM) στο mononews.gr: «Θα χτυπήσουμε ξανά και νέα εταιρία μέσα στους επόμενους δύο μήνες»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανηγυρίζει το QCM για τη Folli Follie: «Απόλυτη νίκη! Συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό!»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρθρο παρέμβαση για τη Folli Follie: Η απλή ερώτηση που δεν έγινε ποτέ



    ΣΧΟΛΙΑ