Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Γιώργος Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ): Οι τράπεζες δεν θα χορηγήσουν δάνεια που θα «κοκκινίσουν» την επόμενη μέρα

Τράπεζα Πειραιώς

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου

«Δεν θα χορηγήσουμε δάνεια που θα «κοκκινίσουν» την επόμενη μέρα. Είναι μεγάλο το ποσοστό των αφερέγγυων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που η προηγούμενη κρίση κατέστρεψε τους ισολογισμούς τους».

Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, απάντησε στα παράπονα που διατυπώνουν οι παραγωγικοί φορείς, ότι δηλαδή οι τράπεζες έχουν «κομμένους» από κάθε χρηματοδότηση πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση δημόσιου διαλόγου με τίτλο «η Τράπεζα της Ελλάδος σας ακούει» και ο κ. Χαντζηνικολάου ως πρόεδρος της ΕΕΤ παραδέχθηκε πως: Υπάρχουν περιορισμοί στο ρυθμό χρηματοδότησης, διότι «πληρώνουμε» την προηγούμενη 10ετή κρίση, η οποία διέλυσε κυριολεκτικά τους ισολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όπως είπε, αυτό το «δράμα» έχει επηρεάσει και τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Και εξήγησε τον λόγο που οι τράπεζες απορρίπτουν τα αιτήματα χρηματοδότησης που δέχονται από επιχειρηματίες. «Είναι μεγάλο το ποσοστό των αφερέγγυων και αυτό μας εμποδίζει να δώσουμε δάνεια, σύμφωνα με τους εποπτικούς κανόνες, αλλά και με την έννοια του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Δεν θα βάλουμε στο σύστημα ένα νέο κύμα δανείων, τα οποία θα «κοκκινίσουν» την επόμενη ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με το απόθεμα των καθυστερούμενων δανείων –απόρροια της 10ετούς κρίσης- να διαμορφώνεται στα 35 δισ. ευρώ, και τον δείκτη των NPEs στο 28% (στοιχεία 9μηνου 2020), όταν ο μέσος όρος για την ευρωζώνη είναι μόλις 2,8%, οι τραπεζικές διοικήσεις αγωνιούν για τον νέο «κόκκινο» λογαριασμό της πανδημικής κρίσης.

Το ερώτημα –που θα απαντηθεί σύντομα- είναι πόσα νέα «κόκκινα» δάνεια θα έρθουν να επιβαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς, οι οποίοι κατάφεραν μέσα από το πρόγραμμα «Ηρακλής» να απαλλαγούν από 32 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων.

Στο τέλος Μαρτίου θα υπάρχει μία πρώτη αποτίμηση για το πόσα από τα δάνεια που βγήκαν ή βγαίνουν σταδιακά από τα μορατόρια θα επανέλθουν στην κανονική εξυπηρέτηση της δόσης, πόσα θα πάνε για κάποιο διάστημα σε μειωμένη δόση, και για πόσα θα σταματήσει η εξυπηρέτηση τους.

Μετά τις τιτλοποιήσεις καθυστερούμενων οφειλών στις οποίες έχουν προχωρήσει και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, το απόθεμα των «κόκκινων» που πιέζει τους ισολογισμούς τους διαμορφώνεται στα 15,7 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 8,9 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, στα 6,1 δισ. ευρώ για την Eurobank και για την Εθνική Τράπεζα στα 3,9 δισ. ευρώ.

Και ο δείκτης καθυστερήσεων NPEs διαμορφώνεται στο 32% για την Τράπεζα Πειραιώς, στο 24% για την Alpha Bank, στο 14,9% για την Eurobank και στο 12% για την Εθνική Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας θα δυσκολέψουν τη μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών