Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

First Republic Bank: Βουτιά 28% για τη μετοχή της-Μήνυση από μετόχους

Mike Roffler, CEO First Republic

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της First Republic Bank – συμπεριλαμβανομένων και των χειρότερων από τα αναμενόμενα εκροών των καταθέσεων οδήγησαν σε βουτιά 28% τη μετοχή της στο άνοιγμα της Wall Street.

Παράλληλα, μέτοχοι μήνυσαν την τράπεζα κατηγορώντας την ότι απέκρυψε από αυτούς τον κίνδυνο στον οποίο ήταν εκτεθειμένο το επιχειρηματικό της μοντέλο στην περίπτωση αύξησης των επιτοκίων.

Στελέχη της τράπεζας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο παρουσίασαν τη Δευτέρα σχέδια για τη στήριξη της, αφού τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έδειξαν ότι οι καταθέσεις πελατών βούλιαξαν κατά 41% στα 104,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαμορφώθηκαν κάτω από το μέσο όρο των αναλυτών για 137 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, παρά το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας τοποθέτησαν σε αυτήν 30 δισ. δολάρια από τα δικά τους μετρητά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ άλλες τράπεζες προχωρούν, η First Republic εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης του περασμένου μήνα, κατά την οποία πλούσιοι πελάτες και επιχειρήσεις απέσυραν τα χρήματά τους λόγω ανησυχιών ότι τα αυξανόμενα επιτόκια διαβρώνουν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων. Η First Republic δήλωσε ότι θα περικόψει έως και το 25% του εργατικού της δυναμικού, θα μειώσει τα υπόλοιπα των δανείων και θα περιορίσει άλλες μη βασικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, οι αναλυτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι η εκροή καταθέσεων έχει οδηγήσει την τράπεζα σε χειρότερη θέση από τους ανταγωνιστές της, με το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης να συμπιέζει την ικανότητά της να παράγει κέρδη από τα δάνεια.

Η μετοχή της First Republic Bank υποχώρησε και χθες στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση, χάνοντας τα κέρδη που είχε καταγράψει αυτό τον μήνα.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι εκροές καταθέσεων στην First Republic επιβραδύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, υποχωρώντας μόλις 1,7% αυτόν τον μήνα έως την περασμένη Παρασκευή, ανακοίνωσε η τράπεζα τη Δευτέρα.

Στρατηγικές Επιλογές

Η αναταραχή του περασμένου μήνα είχε κλιμακωθεί με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank του SVB Financial Group, φέρνοντας στο προσκήνιο και άλλες τράπεζες.

Στελέχη της First Republic επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα ότι η τράπεζα αναζητά στρατηγικές επιλογές. Το Bloomberg News ανέφερε προηγουμένως ότι εξέτασαν, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο πώλησης ολόκληρης της τράπεζας. Ωστόσο, οι μεγάλες απώλειές της έχουν κάνει ορισμένους αγοραστές να αμφισβητήσουν την προοπτική αυτή, αναφέρουν πηγές.

Ιδρύθηκε το 1985, και για αρκετά χρόνια επεκτάθηκε στις υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας και άλλες προσφορές για τους υπερπλούσιους, όπως στεγαστικά δάνεια μόνο με τόκους, που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να επενδύουν τα χρήματά τους για χρόνια προτού καταβάλουν το κεφάλαιο. Ενώ αυτοί οι δανειολήπτες έχουν αποδειχθεί αξιόπιστοι, οι αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας μειώνουν την αξία τέτοιων χαμηλότοκων δανείων.

Τα έσοδα της τράπεζας μειώθηκαν κατά 13% το τρίμηνο, καθώς επλήγησαν από τη μείωση κατά 19% των καθαρών εσόδων από τόκους. Τα καθαρά έσοδα, τα οποία υποχώρησαν κατά 33% στα 269 εκατομμύρια δολάρια, εξακολουθούν να ξεπερνούν τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών για 171 εκατ. δολάρια, βοηθούμενα από το χαμηλότερο από το αναμενόμενο λειτουργικό κόστος.

Η εταιρεία είδε τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία διαχείρισης πλούτου να αυξάνονται κατά 6,7% στα 289,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους. Οι αμοιβές που συνδέονται με αυτό τον τομέα επίσης αυξήθηκαν.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, μία ομάδα συμβούλων της τράπεζας αποχώρησε πηγαίνοντας σε ανταγωνίστριες τράπεζες. Τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με αυτά τα στελέχη αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 20% του συνόλου της εταιρείας, η οποία αναμένει να διατηρήσει ένα μέρος αυτών των κεφαλαίων παρά τις αποχωρήσεις, είπε ο CΕΟ, Mike Roffler, σε μια κλήση με αναλυτές.

Στο μέλλον, οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα αντιπροσωπεύουν μικρότερο μέρος του συνόλου, ανέφερε η εταιρεία. Η First Republic σχεδιάζει επίσης να μετριάσει τον όγκο των δανείων και τώρα θα επικεντρωθεί σε δάνεια που μπορούν να πωληθούν στη δευτερογενή αγορά.

Διαβάστε ακόμη:

Τζέιμι Ντίμον: Επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της First Republic