Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Ξεκίνησε ο mega-λος πόλεμος στην τηλεόραση. Όλοι εναντίον όλων για τις τηλεοπτικές άδειες. Ψυχάρης-Μπόμπολας εκτός

Ελληνική Τηλεόραση. Ώρα μηδέν. Μόνο η επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης απομένει για να οριστικοποιηθεί αυτό που όλοι λίγο-πολύ ξέραμε εδώ και καιρό: ότι το Mega αποκλείεται από τη διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, και άρα και από το νέο τηλεοπτικό τοπίο που διαμορφώνεται την επόμενη μέρα του διαγωνισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για πρώτη φορά Σταύρος Ψυχάρης και Φώτης Μπόμπολας θα μείνουν μακριά από την τηλεόραση, ενώ αντίθετα ο έτερος μεγαλομέτοχος της Τηλέτυπος, Βαρδής Βαρδινογιάννης, παραμένει στο παιχνίδι της διεκδίκησης μέσω του Star. Στο MEGA οι μέτοχοι θα μπορούσαν να βρουν κάποιες λύσεις ( να εκπέμπει δηλαδή είτε μέσω Ιντερνετ είτε μέσω του OTE TV η της NOVA , η να περιμένει να προκηρυχθούν οι επόμενες άδειες για τα ψυχαγωγικά κανάλια ) αλλά με δεδομένο ότι δεν υπάρχει διοίκηση,  το πιθανότερο είναι ότι μόλις δοθούν οι άδειες θα σταματήσει να εκπέμπει μέσω της DIGEA. Υπάρχει ακόμα και η λύση να εκπέμπει κανονικά επίγεια μέσω  Κύπρου. Όμως η λύση της Κύπρου προϋποθέτει και μια σημαντική τεχνολογική υποδομή που έχει μεγάλο κόστος. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ αυτή την στιγμή δεν έχει διοικητική ομάδα.

Σταύρος Ψυχάρης. CEO ΔΟΛ
Σταύρος Ψυχάρης. CEO ΔΟΛ

Στο παιχνίδι όμως της τηλεόρασης μπαίνουν επισήμως πλέον και οι νέοι «παίκτες» που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο στη νέα εποχή της τηλεόρασης, κοντράροντας στα ίσα τα παλιά «τζάκια» του χώρου. Το γεγονός ότι από τους συνολικά εννέα υποψήφιους μόνο οι τέσσερις θα πάρουν τελικά την πολυπόθητη άδεια αναπόφευκτα θα οδηγήσει (ήδη έχουν ξεκινήσει) σε μεγάλες αντιπαραθέσεις, αλλά ενδεχομένως και σε ορισμένες αμήχανες συμμαχίες μεταξύ επιχειρηματιών που δεν θέλουν να μείνουν έξω από τον «χορό». Ας δούμε λοιπόν έναν προς έναν τους «μονομάχους» των τηλεοπτικών αδειών και τα υπέρ και τα κατά της κάθε υποψηφιότητας:

– Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΪ)

Ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ από την αρχή διεμήνυε σε όλους τους τόνους πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τη συνέχεια του τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος πρωτοστατεί στην εκστρατεία των καναλαρχών κατά της διαδικασίας της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών, διαφημίζοντας τόσο τη νομιμότητά του. Πρόσφατα, στην κατάθεσή του στην επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή ο δανεισμός του ΣΚΑΙ ανέρχεται σε 19 εκατομμύρια ευρώ, από ομολογιακό δάνειο στην Εθνική Τράπεζα, το οποίο εξυπηρετείται. Ωστόσο, την κατάσταση περιπλέκει η χθεσινή εντολή δέσμευσης της περιουσίας του Γ. Αλαφούζου, καθώς ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ φέρεται ότι δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ για τις χρήσεις από το 2000 ως το 2012. Τα μπλεξίματα του Γ. Αλαφούζου με τη Δικαιοσύνη ενδέχεται να επιδράσουν αρνητικά στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει μία από τις τέσσερις άδειες.

Δε θα πρέπει να παραλείψουμε να επισημάνουμε πως ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται σε μεγάλη κόντρα με τον έτερο διεκδικητή τηλεοπτικής άδειας και πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, μία κόντρα που ξεκινά από το ποδόσφαιρο (αφού ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ είναι και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός) και πλέον περνά στο τηλεοπτικό τοπίο.

– Βαγγέλης Μαρινάκης (Alter Ego)

Βαγγέλης Μαρινάκης. Εφοπλιστής.Επικεφαλής Capital Maritime

Θεωρείται από πολλούς ως ο πιο ισχυρός οικονομικά υποψήφιος, καθώς πληροφορίες τον εμφανίζουν έτοιμο να επενδύσει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ στο νέο κανάλι που θέλει να ιδρύσει. Οι εφοπλιστικές του δραστηριότητες του τον εξοπλίζουν με μία εντυπωσιακή για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς ρευστότητα, αν και η κρίση στον τομέα των τάνκερ δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Capital Product και είναι πιθανό να έχει μειωμένα έσοδα στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, δεν παύει να είναι από τα «φαβορί» για την απόκτηση μίας από τις τέσσερις άδειες.

– Χρήστος Καλογρίτσας

Ο «εκλεκτός» εργολάβος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κουμπάρος του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, θεωρείται πως σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα «κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ», εκμεταλλευόμενος τις εξαιρετικές σχέσεις του με πολλά ανώτατα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης. Άλλωστε, οι εξαιρετικές αυτές σχέσεις του έχουν εξασφαλίσει τους τελευταίους μήνες πολλά έργα από την κυβέρνηση. Πάντως, ακόμα και ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε αντιρρήσεις για την υποψηφιότητά του, εξαιτίας της ιδιότητάς του ως εργολάβου…

– Ιβάν Σαββίδης

Ιβάν Σαββίδης, επιχειρηματίας και μέτοχος ΠΑΟΚ

Αν και αρχικά η υποψηφιότητά του είχε απορριφθεί από την αρμόδια επιτροπή, τελικά θα είναι μέσα στους υποψηφίους ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που είναι πολύ αγαπητός στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ρίξει αρκετό χρήμα. Θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς οικονομικά «παίκτες» που διεκδικούν τηλεοπτική άδεια. Είναι ένα ερωτηματικό βέβαια το πώς τελικά η επιτροπή… άλλαξε γνώμη για την υποψηφιότητά του, και ίσως αυτό να έχει τελικά σχέση με τις καλές σχέσεις που φέρεται να έχει ο Ιβάν Σαββίδης με το Μαξίμου.

– Θοδωρής Κυριακού (ΑΝΤ1)

Θ. Κυριακού. Επικεφαλής ΑΝΤ1

Όπως και ο Γιάννης Αλαφούζος, έτσι και ο Θοδωρής Κυριακού δηλώνει αποφασισμένος να διατηρήσει τη συχνότητα του ΑΝΤ1 στον αέρα, παρά τον δύσκολο ανταγωνισμό. Μετά τις δύσκολες στιγμές που πέρασε το κανάλι πρόσφατα, προχωρώντας σε περικοπές μισθών και απολύσεις, φαίνεται να έχει ορθοποδήσει οικονομικά και σε αυτό ποντάρει η ιδιοκτησία του σταθμού για να διασφαλίσει τη συνέχεια της παρουσίας του.

– Βαρδής Βαρδινογιάννης (Star)

Βαρδής Βαρδινογιάννης, επιχειρηματίας

Μπορεί το Mega να μένει εκτός νυμφώνος, όμως ο Βαρδής Βαρδινογιάννης συμμετέχει στη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών με το Star, το οποίο διαθέτει μία από τις πιο «αθόρυβες» υποψηφιότητες, αφού δεν έχει ακουστεί ιδιαίτερα. Πάντως, τα οικονομικά του καναλιού βρίσκονται σε καλή κατάσταση και στο επιτελείο του τηλεοπτικού σταθμού εκφράζουν αισιοδοξία πως θα εξασφαλίσουν μία από τις τέσσερις άδειες.

– Ανεξάρτητος πάροχος

Κανείς δεν ξέρει ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν την υποψηφιότητα, πέρα από το ότι η εταιρεία είναι κυπριακών συμφερόντων. Αποτελεί ένα μυστήριο το πώς πέρασε στη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών (ενώ αρχικά είχε «κοπεί», όπως και ο Ιβάν Σαββίδης), με τις πληροφορίες της αγοράς να εκτιμούν ότι πίσω από την εταιρεία κρύβεται κάποιος ισχυρός οικονομικός παράγοντας.

– Δημήτρης Κοντομηνάς (Alpha)

Στα υπέρ του ιδιοκτήτη του Alpha είναι σίγουρα το ότι ο τηλεοπτικός σταθμός έχει μηδενικό δανεισμό από τις ελληνικές τράπεζες. Ο ίδιος αποκάλυψε μάλιστα, καταθέτοντας στην επιτροπή της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια», ότι έχει μεταβιβάσει όλες τις μετοχές του στην κόρη του. Ίσως το μοναδικό «βαρίδι» στην υποψηφιότητά του είναι η εμπλοκή του στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την οποία εκκρεμεί η δίκη, με τον ίδιο πάντως να υποστηρίζει ότι είναι αθώος.

– Φίλιππος Βρυώνης (Epsilon)

Θεωρείται μία από τις πιο αδύναμες υποψηφιότητες, με μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Ο Φίλιππος Βρυώνης, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, δε διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα για να εξασφαλίσει μία από τις τέσσερις άδειες, ενώ τον βαραίνει και η υπόθεση της ελβετικής διαφημιστικής εταιρείας Affichage, που τον κατηγορεί για απάτη.

Αυτοί είναι λοιπόν οι εννέα υποψήφιοι – και τώρα ξεκινά η πραγματική «σφαγή» για τις τέσσερις άδειες, μία σφαγή που θα κάνει το Game of Thrones να μοιάζει με… Μπόλεκ και Λόλεκ.

Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

http://www.mononews.gr/ta-funds-korakia-theloun-16473-megales-epichirisis-ke-400000spitia/67034