Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Πόσο συμφέρει την Ελλάδα η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ-Μήνυμα στις αγορές, πρόκριμα για την αναβάθμιση

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Χρήστος Σταϊκούρας-Υπουργός Οικονομικών

Το…re – branding της Ελλάδας, της μοναδικής χώρας στην ευρωζώνη που “κούρεψε” ιδιώτες ομολογιούχους μέσω του PSI, με το μήνυμα στις αγορές πως η χώρα είναι πλέον ένα δημοσιονομικά υπεύθυνο κράτος, κλείνει οριστικά μια μακρά περίοδο αναξιοπιστίας και μπορεί, σήμερα, ακόμη και να αποπληρώνει νωρίτερα τους πιστωτές του, είναι ο κυρίαρχος λόγος της απόφασης για πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε στο Reuters πως η σχετική διαδικασία έχει κινηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου με τον ίδιο να υπογραμμίζει πως παρά την αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας η χώρα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023 και μετά.

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, μια κυρίως στρατηγικού χαρακτήρα απόφαση, είναι το ένα σκέλος του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών.

Το άλλο σκέλος, βάσει της ίδιας στρατηγικής, είναι και η πρόωρη αποπληρωμή σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ δανείων από το πρώτο πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέρους δηλαδή των διμερών δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης αυτή τη φορά.

Ως προς το δεύτερο η διαδικασία βρίσκεται εδώ και κάποιους μήνες σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, εν αναμονή της διευθέτησης και επίλυσης τεχνικών λεπτομερειών, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Με τις κινήσεις αυτές, εφόσον και όταν προχωρήσει εν τέλει και η αποπληρωμή των 5,5 δισ. ευρώ στόχος είναι η χώρα να απαλλαχθεί από χρέος άνω των 7 δισ. ευρώ το οποίο θα έπρεπε να αποπληρώσει τα επόμενα δύο χρόνια, στο πλαίσιο των ετήσιων αναγκών χρηματοδότησης της χώρας, προσφεύγοντας στις αγορές, σε περιβάλλον ρευστότητας, ίσως και αβεβαιότητας.

Σχολιάζοντας ειδικά για την προεξόφληση του ΔΝΤ, με όφελος που υπολογίζεται πέριξ των 40 εκατ. ευρώ, αρμόδια στελέχη επισημαίνουν χαρακτηριστικά:

Διαβάστε επίσης: