Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Έρχεται αναθεώρηση από μηδενική βάση στις 1.064 φοροαπαλλαγές – Στα 15,5 δισ. το συνολικό κόστος στον προϋπολογισμό

Στα 15,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος όλων των φοροαπαλλαγών που ισχύουν στη χώρα μας.

Το Υπουργείο Οικονομικών «μέτρησε» 1.064 περιπτώσεις, από όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, και προχώρησε στην ομαδοποίησή τους ανά κατηγορία φορολογίας και ομάδα δικαιούχων.

Τα μεγαλύτερα ποσά φοροαπαλλαγών εντοπίζονται στη φορολογία κεφαλαίου (5,5 δισ. ευρώ) και ακολουθούν ο φόρος εισοδήματος φυσικών (5,4 δισ. ευρώ) και νομικών προσώπων (1,8 δισ.) και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (1,04 δισ. ευρώ).

Λόγω του υψηλού κόστους των φοροαπαλλαγών αναμένεται να επανεξεταστούν από μηδενική βάση.

Το θέμα (όχι τυχαία) είχε θέσει πριν από σχεδόν δυο εβδομάδες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ την περασμένη άνοιξη το οικονομικό επιτελείο είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες καταγραφής τους, ώστε να ξεκινήσει η αναθεώρησή τους.

Η δύσκολη εξίσωση

Ωστόσο, η μέτρηση του ύψους των φορολογικών δαπανών δεν είναι εύκολη, όπως και η σύγκριση μεταξύ των χωρών, καθώς άλλες χώρες επιχειρούν να μετρήσουν την απώλεια εσόδων λόγω των φορολογικών δαπανών, ενώ άλλες, αντίθετα, αντιμετωπίζουν τις φορολογικές δαπάνες ως μέρος της δομής του φορολογικού τους συστήματος και δεν υπολογίζουν καμία απώλεια εσόδων.

Η μέθοδος που υιοθετήθηκε στον προϋπολογισμό για τον υπολογισμό του κόστους μιας φορολογικής δαπάνης μετρά την προκαλούμενη απώλεια των φορολογικών εσόδων (μέθοδος διαφυγόντων εσόδων).

Για παράδειγμα, η ψηφιοποίηση των φορολογιών μεταβίβασης κεφαλαίου (φορολογίες κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από τυχερά παίγνια και μεταβίβασης ακινήτων) ξεκίνησε το 2017 με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού βιβλίου μεταγραφής δηλώσεων ΦΜΑ, ενώ η ψηφιοποίηση υποβολής των δηλώσεων ξεκίνησε σταδιακά το 2021 και βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και επέκταση, ο υπολογισμός του κόστους των φορολογικών δαπανών που αφορούν τις συγκεκριμένες φορολογίες δεν δύναται να αποτυπωθεί με ακρίβεια δεδομένου ότι είτε ορισμένες διαδικασίες δεν υποστηρίζονται ακόμη μηχανογραφικά είτε, παρότι υπάρχουν δεδομένα για την απαλλασσόμενη αξία, δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί η απώλεια εσόδων. Στην πράξη, επαρκή στοιχεία για την προσδιορισμό της απώλειας εσόδων υπάρχουν μόνο από την φορολογία μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ).

Επίσης, για τον ΦΠΑ, το κόστος των απαλλαγών στο εσωτερικό της χώρας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς οι επιχειρήσεις που απαλλάσσονται δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ. Κατά συνέπεια είναι δυσχερής ο προσδιορισμός των κατωτέρω ποσοτικών στοιχείων:

Περαιτέρω ακόμα και εάν συλλέξουμε τα εν λόγω στοιχεία από τις ίδιες τις επιχειρήσεις είναι ιδιαιτέρως δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να γνωρίζουμε:

Οι φοροαπαλλαγές στη χώρα μας

Σύμφωνα με την έκθεση που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό, έχουν εντοπιστεί οι εξής φοροαπαλλαγές:

Εισοδήματα φυσικών προσώπων: Οι φοροαπαλλαγές αγγίζουν τα 5,4 δις ευρώ. Ενδεικτικά:

Επιχειρήσεις: Υπάρχουν 48.248 περιπτώσεις που λαμβάνουν φοροαπαλλαγές ύψους 1,84 δισ. ευρώ.

Για παράδειγμα:

Φορολογία κεφαλαίου: Υπάρχουν 4,9 εκατ. περιπτώσεις με φοροαπαλλαγές ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Για παράδειγμα:

ΦΠΑ: Οι συνολικές απαλλαγές κοστίζουν στον προϋπολογισμό 939,1 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά:

Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης: Οι φοροαπαλλαγές ξεπερνούν το 1,04 δις ευρώ. Ενδεικτικά,

Τέλος ταξινόμησης οχημάτων και Φόρος κατανάλωσης προϊόντων καφέ: Οι φοροαπαλλαγές αγγίζουν τα 166 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα:

Πόσες είναι οι φοροαπαλλαγές ανα κατηγορία

Για όσους αρέσκονται στα… ποιοτικά χαρακτηριστικά της έκθεσης που ενσωμάτωσε το Υπουργείο Οικονομικών στην Εισηγητική Έκθεση του προϋπολογισμού, ακολουθεί λίστα με τις περισσότερες φοροαπαλλαγές στη χώρα μας. Ενδεικτικά:

  1. 239 στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων:
  1. 206 στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων:
  1. 40 φορολογία πλοίων:
  1. 23 στον ΕΝΦΙΑ
  2. 1 στον ειδικό φόρο επί των ακινήτων (ΕΦΑ)
  3. 17 στο φόρο κληρονομιάς
  4. 46 στη φορολογία δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια:
  1. 44 στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων
  2. 19 στο φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων
  3. 4 στο φόρο πολυτελείας
  4. 75 στον ΦΠΑ
  5. 76 στα τέλη χαρτοσήμου
  6. 43 στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης
  7. 26 στο τέλος ταξινόμησης οχημάτων και στον φόρο κατανάλωσης προϊόντων καφέ
  8. 30 στα τέλη κυκλοφορίας

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 1.000 οι φοροαπαλλαγές στην Ελλάδα – Γιατί ζήτησε την επανεξέτασή τους ο Στουρνάρας

Ο κύβος ερρίφθη… ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται: Αποχωρούν Αχτσιόγλου και «6+6», δημιουργείται νέα Κ.Ο.