Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

Ένα ρετιρέ που συνδυάζει κλασική αισθητική και σύγχρονο design στη Θεσσαλονίκη (5 pics)

Tο νεαρό ζευγάρι που επέστρεψε από το εξωτερικό, δημιούργησε το σπίτι των ονείρων του σε μια κατοικία η οποία βρίσκεται στο ρετιρέ μίας τυπικής πολυκατοικίας της δεκαετίας του 70, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Minas Kosmidis [Architecture in concept] ανέλαβε να δώσει σάρκα και οστά στις καινούριες του ανάγκες, διατηρώντας σχεδόν ως είχε τη βασική οργάνωση του χώρου και κάνοντας τροποποιήσεις μικρής κλίμακας.

Στον κάτω όροφο, όπου βρίσκεται το καθιστικό και η κουζίνα φιλοξενείται και το master bedroom, ένας μικρός ξενώνας, καθώς και το κυρίως μπάνιο. Ανεβαίνοντας στον επάνω όροφο, η εσωτερική σκάλα οδηγεί κατευθείαν στο γραφείο του ιδιοκτήτη.

 Το ύφος που ήθελε, σε γενικές γραμμές, το νεαρό ζευγάρι μπορεί να περιγραφεί ως ένα mix and match βιομηχανικών υλικών και καθαρών γραμμών, σε συνδυασμό με κάποια κλασικά και περίτεχνα στοιχεία. Χρωματικά, επέλεξαν να δημιουργήσουν «σκοτεινή» και cozy ατμόσφαιρα με  σκουρόχρωμες αποχρώσεις.

Ο σχεδιασμός του χώρου ξεκίνησε από το καθιστικό, όπου το μόνο στοιχείο που διατηρήθηκε, μετά την απαραίτητη συντήρησή του, ήταν το κλασικό τζάκι. Γύρω από αυτό, αναπτύσσεται η δρύινη βιβλιοθήκη, βαμμένη σε μαύρη λάκα.

Στην απέναντι πλευρά, ο διαχωριστικός τοίχος μεταξύ κουζίνας και καθιστικού επενδύθηκε με την ίδια ταπετσαρία και πάνω σε αυτόν αναρτήθηκε η τηλεόραση. Ο άνετος καναπές του Area Domus, σε γκρι ύφασμα, λειτουργεί και ως daybed και είναι έτσι προσανατολισμένος, ώστε να μπορεί κάποιος να βλέπει την τηλεόραση αλλά και το τζάκι.

Από την άλλη πλευρά, ο πάγκος της κουζίνας επενδύεται περιμετρικά με οξειδωμένη μαύρη λαμαρίνα, που δημιουργεί έντονη αντίθεση με το λευκό μάρμαρο του πάγκου. Η ίδια λαμαρίνα χρησιμοποιήθηκε, επίσης, και ως υλικό κατασκευής της εσωτερικής σκάλας, όπως και στην κατασκευή της κουζίνας του επάνω ορόφου. Η χρωματική παλέτα του χώρου συνολικά συντίθεται από τόνους του γκρι, μαύρου, μπορντό, πράσινου του φύλλου ελιάς και φυσικά, του σκούρου καφέ του δρύινου δαπέδου.

Ανεβαίνοντας στον επάνω όροφο, οι ψυχροί γκρι τοίχοι αποτελούν το ιδανικό φόντο για τα σκουρόχρωμα έπιπλα, όπως η μπορντό, ξύλινη βιβλιοθήκη, ενώ το γραφείο από την ελεύθερη πλευρά του στηρίζεται σε δύο σκαλιστά πόδια κλασικής αισθητικής. Απέναντι από τη βιβλιοθήκη, το πλαίσιο του παραθύρου προεκτείνεται προς το εσωτερικό, για να περιβάλει έναν πάγκο με μαξιλάρια.

Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου

ΠΗΓΗ: GLOW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένα διαμέρισμα στη Γλυφάδα ανακαινίζεται και πλημμυρίζει φως (20 pics)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένα φωτεινό διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με μοντέρνα στοιχεία (pics)