Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Stress Tests: Όλα έτοιμα για τις τράπεζες

Πανέτοιμες εμφανίζονται οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εν όψει των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που φέτος αναμένονται πιο σκληρά από ποτέ και θα κρίνουν αν οι τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια και πόσα είναι αυτά, προτού ολοκληρωθεί το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η διαδικασία θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις, η πρώτη εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, όταν οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν στείλει στην ΕΚΤ αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση όλων των δανειακών χαρτοφυλακίων (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά), με βάση τους ελέγχους που διενήργησαν λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA). Τα στοιχεία αυτά θα τα επεξεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΚΤ, και θα υποβάλουν στις τράπεζες τις παρατηρήσεις τους, ζητώντας πιθανότατα να γίνουν νέοι έλεγχοι σε ορισμένα χαρτοφυλάκια με βάση διαφορετικά δεδομένα και παραμέτρους, ώστε να είναι πιο ακριβές το αποτέλεσμα των ελέγχων.

Οι τράπεζες θα πρέπει στη συνέχεια να στείλουν τα αναθεωρημένα στοιχεία που θα τους ζητηθούν το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου, και θα ακολουθήσουν νέες παρατηρήσεις από την πλευρά της ΕΚΤ, με βάση τις οποίες οι τράπεζες θα κληθούν να διενεργήσουν τους τελικούς ελέγχους, παραδίδοντας τα οριστικά τους στοιχεία έως τις αρχές Απριλίου.

Εκεί ο… μαραθώνιος των ελληνικών τραπεζών θα έχει τελειώσει, και πλέον θα απομένουν μόνο οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα αποτελέσματα των stress tests. Βέβαια, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανότατα μέχρι τα μέσα Απριλίου οι τράπεζες θα γνωρίζουν άτυπα τα αποτελέσματα, πολύ πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, που θα γίνουν στις 4 Μαΐου.

Από εκεί και πέρα, οι διοικήσεις των τραπεζών θα κληθούν, ανάλογα και με το αν θα προκύψουν από τα τεστ αντοχής περαιτέρω κεφαλαιακές ανάγκες, να υποβάλουν κεφαλαιακά πλάνα για το πώς θα καλύψουν αυτές τις κεφαλαιακές ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε νέα «ηλεκτρονική εποχή» οι πλειστηριασμοί: Tα ακίνητα των επωνύμων που βγαίνουν στο e-σφυρί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Χαμένη» στη διαδικασία η κυβέρνηση για το Ελληνικό-Κανένα φως για το Καζίνο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Lild Hellas: Τι μισθούς δίνει σε υπαλλήλους και διευθυντές – Πόσα μοίρασε πέρυσι σε bonus