Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Στην Αθήνα οι θεσμοί – Τα «μελανά» σημεία της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Εκπρόσωποι των Θεσμών

Με διάθεση για διορθωτικές επισημάνσεις καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα οι θεσμοί, με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια σειρά από συναντήσεις με τους κυβερνητικούς εταίρους. Η νέα άφιξη των επικεφαλής των κλιμακίων στη χώρα μας σηματοδοτεί την 3η κατά σειρά αξιολόγηση της μεταμνημονιακής περιόδου. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν σήμερα μετά τις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι βασικές αντιρρήσεις των θεσμών, όσον αφορά στις κυβερνητικές ενέργειες προσανατολίζονται σε τρεις άξονες:

Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις επαφές θεσμών και κυβέρνησης σε αυτή την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα δημοσιοποιηθούν σε σχετική έκθεση, την 5η Ιουνίου. Οι εκτιμήσεις θέλουν την έκθεση να είναι ιδιαιτέρως αυστηρή, ειδικότερα εφ’ όσον θα έχουν παρέλθει οι ευρωεκλογές.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ωστόσο, ότι η επόμενη επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα δεν θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Αντιθέτως, αυτό υπολογίζεται να συμβεί στα τέλη του έτους.

Βασικά ζητήματα που θα θίξουν οι τεχνοκράτες αποτελούν τα εξής:
Αρνητικοί είναι οι θεσμοί σε ό,τι αφορά στο πακέτο παροχών, κυρίως για δύο λόγους:
  1. Δεν επιβεβαιώνεται από τους θεσμούς ο «πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος» του 1,14 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) που προβλέπει η κυβέρνηση για φέτος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Επιπροσθέτως, ακόμη και αν η κυβερνητική εκτίμηση θεωρηθεί βάσιμη, οι τεχνοκράτες των θεσμών κρίνουν ότι το επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο θα πρέπει πρωτίστως να αξιοποιηθεί για την τόνωση των δημοσίων επενδύσεων, που έχουν πολλαπλασιαστικό θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία και έχουν υποστεί επανειλημμένα περικοπές τα τελευταία χρόνια, για να προκύψουν τα υπερπλεονάσματα.
  2. Δεν θεωρούν ότι μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, σε ό,τι αφορά στην πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών για το τρέχον έτος, ενώ επιπλέον υφίστανται πολλοί παράγοντες κινδύνου. Μερικοί από τους παράγοντες αυτούς είναι οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, οι καθυστερήσεις σε ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις, που ενδεχομένως φρενάρουν την αναπτυξιακή πορεία περισσότερο απ’ όσο υπολογίζει η κυβέρνηση (2,3% είναι η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας, έναντι 2,5% στον προϋπολογισμό του 2019), αλλά και η αυξημένη αβεβαιότητα στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία.

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις μεταξύ θεσμικών εκπροσώπων και κυβερνητικών στελεχών αναμένεται να πραγματοποιηθεί και πάλι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ προγραμματίζεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη. Την Πέμπτη θα δοθεί ήδη μια πρώτη ιδέα για τα όσα θα επισημάνουν οι εκπρόσωποι της τρόικα στην κυβέρνηση, καθώς ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν και ο μόνιμος εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Αθήνα, Κρις Άλεν, θα είναι ομιλητές στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κρίσιμο ραντεβού τραπεζιτών – θεσμών για κόκκινα δάνεια και προστασία πρώτης κατοικίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις – Οι ανακοινώσεις

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Έκλεισε» το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις – Τι προβλέπει το πακέτο φοροελαφρύνσεων