Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Παροπλισμένα 300 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

k line - πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων "Brooklyn Bridge" της K Line

Ναυλομεσιτικές πηγές αναφέρουν ότι περίπου 300 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι ανενεργά και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 4,6% του παγκόσμιου στόλου.

Εκτιμάται ότι ο ανενεργός στόλος εμπορευματοκιβωτίων έχει ήδη ξεπεράσει τη μεταφορική ικανότητα του 1 εκατομμυρίου TEU.

Η Alphaliner γνωστοποίησε ότι, στις 24 Οκτωβρίου, ο αριθμός των παροπλισμένων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είχε φτάσει τα 284, χωρητικότητας 1,2 εκατομμυρίων TEU, ή το 4,6% του παγκόσμιου στόλου εμπορευματοκιβωτίων.

Επισημαίνεται επίσης από τους αναλυτές, ότι όταν ο κλάδος κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο, οι πλοιοκτήτες δρομολόγησαν στην αγορά ναυλώσεων όλα τα πλοία που ήταν διαθέσιμα. Την περίοδο της κορύφωσης, τα παροπλισμένα πλοία ήταν μόνο 154 πλοία και η χωρητικότητα τους ανέρχονταν σε 442.000 TEU. Τα περισσότερα από τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τότε, ήταν σε δεξαμενή και αντιπροσώπευε το 1,8% του παγκόσμιου στόλου.

«Η ασθενής ζήτηση και η πτώση των ναύλων έχουν ωθήσει τους μεταφορείς κοντέινερ να μειώσουν ορισμένες αναχωρήσεις και ακόμη και να αναστείλουν προσωρινά ορισμένες υπηρεσίες σε μεγάλες εμπορικές γραμμές Ανατολής-Δύσης», επισημαίνει η Alphaliner.

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης, Κωνσταντακόπουλος, Χατζηιωάννου: Δεύτερη ευκαιρία για ελκυστικές αποδόσεις στα ναυτιλιακά ομόλογα τους

Ο Εμανουέλε Γκριμάλντι ενισχύει τη γραμμή Μπρίντιζι, Ηγουμενίτσα, Πάτρα με το πλοίο Europa Palace