Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Τίτλοι τέλους για τη ΒΙΚΗ: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης

Νίκος Παπαγιάννης, πρόεδρος του ομίλου ΒΙΚΗ

Παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα να μπει νέος επενδυτής στην εταιρεία, δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί λύση για να αποφύγει το λουκέτο. Η αλλαντοβιομηχανία από την Άρτα, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την προστασία από τους πιστωτές κατέθεσε και αίτηση ελεγχόμενης πτώχευσης την περασμένη Τρίτη μετά την άρνηση των πιστωτριών τραπεζών να συναινέσουν στο σχέδιο διάσωσης που παρουσίασε η οικογένεια Παπαγιάννη, και στον τρόπο που πρότειναν να ρυθμιστούν οι υπέρογκες οφειλές της.

Πηγές προσκείμενες στην διοίκηση, αναφέρουν ότι η οικογένεια Παπαγιάννη που ελέγχει την εταιρεία αναμένεται να ενημερώσει άμεσα τους περίπου 200 εργαζόμενους της, πιθανότατα και μέσα στην μέρα, για τις δραματικές εξελίξεις καθώς και για την προσπάθεια να αποφευχθεί η άτακτη πτώχευση και να εξοφληθούν πρώτοι όταν ο σύνδικος πτώχευσης αρχίζει να εκποιεί τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Όσον αφορά στην ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης ελεγχόμενης πτώχευσης, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εκδικαστεί ακόμη και αύριο. Σε αντίθεση με την ΒΙΚΗ, διαφορετική λέγεται πως είναι η κατάσταση με την πορεία διάσωσης της LAKY, της εταιρείας ζωοτροφών που επίσης ανήκει στην οικογένεια Παπαγιάννη.

Η ΒΙΚΗ, αντιμετώπιζε εδώ και καιρό σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έδινε μάχη για να κρατηθεί όρθια. Όταν τα πράγματα έφθασαν στο απροχώρητο, αναγκάστηκε να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, σε μια ύστατη κίνηση να αποτρέψει το μοιραίο. Παράλληλα, προσπάθησε να αναζητήσει νέο επενδυτή που θα αναλάμβανε την ευθύνη διάσωσης, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Επαφές και συζητήσεις έγιναν μεταξύ άλλων, με τον γνωστό επιχειρηματία Σπύρος Θεοδωρόπουλος αλλά και τον Δημήτρη Βιντζηλαίο του Impala Invest, οι οποίες δεν προχώρησαν. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, λέγεται πως ήταν η άρνηση των τραπεζών να συναινέσουν σε γενναία ρύθμιση των υπέρογκων δανείων που βάραιναν την επιχείρηση. Να σημειωθεί πως οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται στο ποσό των 44,658 εκατ. ευρώ ενώ οι απαιτήσεις σε 9,9 εκατ. ευρώ.

Στην αίτηση που κατέθεσε, αποσπάσματα της οποίας ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, η ΒΙΚΗ ζητά μεταξύ άλλων να ορισθεί ημερομηνία παύσης πληρωμών, να ορισθεί σύνδικος, να διαταχθεί παράλειψη της σφράγισης της περιουσίας της και να ανατεθεί προσωρινά η διοίκηση της περιουσίας και η συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε τρία μέλη του υπάρχοντος δ.σ. με τη σύμπραξη του συνδίκου έως και την παρέλευση της τρίμηνης προθεσμίας για την υποβολή σχεδίου αναδιοργάνωσης αλλιώς μέχρι τη συνέλευση των πιστωτών.

Η ιστορία της BIKH ξεκίνησε το 1973 όταν φτιάχτηκαν οι πρώτες εγκαταστάσεις της χοιροτροφικής μονάδας ΒΙΚΗ ΦΑΡΜ. To όνομα ΒΙ.Κ.Η. αποτελεί σύντμηση της επωνυμίας της Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου. Το 1974, με την επιστημονική και τεχνολογική συνδρομή επιστημόνων από τη Γερμανία και τη Δανία, επεκτάθηκε και μετεξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος στην Ελλάδα.

Στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξης, επεκτάθηκε και στην αγορά των προψημένων-κατεψυγμένων έτοιμων γευμάτων. Στην πορεία αυτή, η εταιρεία κέρδιζε διαρκώς μερίδιο στην αγορά και έκανε ταυτόχρονα τις απαραίτητες επεκτάσεις ώστε η παραγωγή να καλύπτει την αυξανόμενη ζήτηση.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εταιρεία περιήλθε σε δεινή οικονομική θέση και έχασε σημαντικά μερίδια αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αθηναϊκή Ζυθοποιία: «Αν βρείτε κάτι πιο ελληνικό από εμάς, ελάτε να μας το πείτε»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Vivartia: Επιστροφή σε κέρδη μετά το 2009

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκλειστικά στο Mononews: Τι λένε οι ανταγωνιστές του Μασούτη για την Προμηθευτική-Πώς θα τον αντιμετωπίσουν