Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Όμιλος Quest: Αύξηση πωλήσεων και κερδών το 2018 – Οι εκτιμήσεις για φέτος

Θεόδωρος Φέσσας ΣΕΒ

Θεόδωρος Φέσσας,Επικεφαλής Quest

Επαυξημένες κατά 14% ήταν οι πωλήσεις του Ομίλου Quest, για το έτος 2018, αγγίζοντας το συνολικό ποσό των 497,7 εκατ. ευρώ. Εξαιρετικά σημαντική ήταν η αύξηση που σημείωσε στην κερδοφορία ΕΒΤ και ΕΑΤ, αφού καταγράφηκε βελτίωση της τάξεως του 59% και 238% αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα, ο Όμιλος επέστρεψε στους μετόχους €4,5 εκατ. σε μετρητά (€0,38%/μετοχή), σημειώνοντας αύξηση επιστροφής υψηλότερη του 2017 κατά 12%.

Πιο αναλυτικά, τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα (ταμειακά διαθέσιμα μείον δάνεια και υποχρεώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης) του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €25,7 εκατ., έναντι -€4,5 εκατ. της προηγούμενης χρήσης. Η θετική μεταβολή (+ €30 εκατ.) οφείλεται στις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές καθώς και στη σημαντική βελτίωση της διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης.

Σε ό,τι αφορά στα έσοδα της μητρικής εταιρείας, αυτά ανήλθαν κατά το 2018 σε €5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου €0,5 εκατ. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €3,5 εκατ., έναντι €3,3 εκατ. το 2017, τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) ανήλθαν σε €0,5 εκατ., έναντι €2,2 εκατ. και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε €0,4 εκατ., έναντι €2 εκατ. στο 2017. Τέλος, τα έσοδα από μερίσματα ανήλθαν σε €3,4 εκατ., έναντι €3,3 εκατ. στο 2017.

Τα δεδομένα του 2018 και οι προσδοκίες του Ομίλου για το 2019

Προϊόντα Πληροφορικής (Info Quest Technologies, Quest on Line (you.gr), iSquare, iStorm).

• Κατά το περασμένο έτος, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 25,6%. Αρνητικά επηρεάστηκαν τα κέρδη προ φόρων, κατά €1,4 εκατ., λόγω έκτακτων προβλέψεων για την ενδεχόμενη αναδρομική καταβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, που θεσπίσθηκε στα τέλη Μαΐου 2018, με διάταξη του Ν. 4540/2018. Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, καταργήθηκε η ανωτέρω παράλογη διάταξη, βάσει του άρ.104 του ν. 4605/2019 και οι εν λόγω προβλέψεις θα αντιστραφούν στην χρήση του 2019 με ισόποση θετική επίδραση.

• Για το τρέχον έτος, προβλέπεται μικρή αύξηση εσόδων, που θα προέλθει κυρίως από νέες κατηγορίες προϊόντων, ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), αλλά και βελτίωση της κερδοφορίας.

Υπηρεσίες Πληροφορικής (όμιλος Unisystems)

• Αύξηση των πωλήσεων καταγράφηκε και σε αυτό τον τομέα κατά το 2018, η οποία προήλθε κυρίως από το εξωτερικό (έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πλέον αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών εσόδων), ενώ υπήρξε επιδείνωση των κερδών, που προήλθε κυρίως από την καθυστέρηση δύο σημαντικών έργων software. Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) του 2018 επηρεάστηκαν επίσης αρνητικά κατά €0,75 εκατ., λόγω απομείωσης αξίας ακινήτων.

• Για το 2019 εκτιμάται μικρή αύξηση των εσόδων, η οποία θα προέλθει κυρίως από το εξωτερικό και βελτίωση της κερδοφορίας της εταιρείας, λόγω της επίλυσης των προβλημάτων στα έργα software που έχουν καθυστερήσει.

Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS Courier)

• Τα έσοδα εδώ αυξήθηκαν κατά περίπου 4% το 2018, αύξηση που προήλθε από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών, αλλά και μείωση στις υπηρεσίες απλού ταχυδρομείου. Παράλληλα επιτεύχθηκε αύξηση της κερδοφορίας.

• Στο 2019 εκτιμάται ότι θα υπάρχει μικρή ανάπτυξη προερχόμενη κυρίως από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών (λόγω του e-commerce).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η «αυτοκριτική» του Θοδωρή Φέσσα στην παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου 100 εκατ. ευρώ της Quest

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Quest: Η ΓΣ ενέκρινε την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όμιλος Quest: Αύξηση 104,6% στα κέρδη ανά μετοχή στο εννεάμηνο