Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

«Ο Θανάσης Λαβίδας δεν έπρεπε να δίνει πληροφορίες στον γιο του» – Τι αναφέρει το κατηγορητήριο για Νίκα-Λαβίδα

Θανάσης και Τηλέμαχος Λαβίδας

Έμμεση, πλην όμως σαφή, αναφορά στον κ. Θανάση Λαβίδα διαπιστώνεται από τα στοιχεία που παρατίθενται στη δικογραφία των αμερικανικών εισαγγελικών αρχών κατά των κ.κ. Γιώργου Νίκα και Τηλέμαχου Λαβίδα.

Στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά στις συναλλαγές που έγιναν έπειτα από εμπιστευτικές πληροφορίες που διέρρευσαν από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Ariad αναφέρονται επί λέξει τα εξής σε ό,τι έχει να κάνει με τον ιδιοκτήτη της Lavipharm:

«Νίκας και Λαβίδας ήταν φίλοι και ο Νίκας είχε επίσης προσωπική σχέση με τον Director-1, (σ.σ. όπως αναφέρεται στο έγγραφο), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ariad και πατέρα του Λαβίδα».

Πιο κάτω αναφέρεται:

«Ο Λαβίδας χρησιμοποιούσε την σχέση του με τον Director – 1 για να μαθαίνει σημαντικές εσωτερικές πληροφορίες σχετικά με την Ariad και στη συνέχεια μετέφερε τις πληροφορίες αυτές στον Νίκα, ο οποίος έβγαλε εκατομμύρια δολάρια από συναλλαγές που έκανε με βάση τις πληροφορίες αυτές».

Στο κεφάλαιο της δικογραφίας που αφορά στην Ariad και, συγκεκριμένα πρώτη φορά στη σελίδα 9, αναφέρεται ακόμα πως «ο Director-1 (σ.σ. ο πατήρ Λαβίδας) ήταν υποχρεωμένος να τηρεί απόρρητες τις πληροφορίες αυτές. Παρ’ όλ’ αυτά όμως, ο Director-1 αποκάλυψε τις πληροφορίες αυτές στον Τηλέμαχο Λαβίδα, τον κατηγορούμενο, ο οποίος με τη σειρά του αποκάλυψε τις πληροφορίες στον Γιώργο Νίκα».

Το απόσπασμα του κατηγορητηρίου κατά του Γιώργου Νίκα και του Τηλέμαχου Λαβίδα στο οποίο αναφέρεται η σύνδεση με τον πατέρα του τελευταίου, Θανάση Λαβίδα

 

Το απόσπασμα του κατηγορητηρίου κατά του Γιώργου Νίκα και του Τηλέμαχου Λαβίδα στο οποίο γίνεται αναφορά στον ρόλο που διαδραμάτισε ο πατέρας του τελευταίου, Θανάσης Λαβίδας

 

Αναφορές στον «Director-1», ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να τηρεί τις πληροφορίες αυτές απόρρητες λόγω της συμμετοχής του στο Δ.Σ. της Ariad, απαντώνται στη σελίδα 8 για την περίοδο Ιούνιος – Ιούλιος 2013, στη σελίδα 9 για την περίοδο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2013, στη σελίδα 10 για το διάστημα Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2013 και στη σελίδα 11 για το καλοκαίρι του 2015, ενώ το ίδιο αναφέρεται και στο δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι εισαγγελικές Αρχές των ΗΠΑ.

Απόσπασμα από το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας που εκδόθηκε στις 22 Οκτωβρίου και αναφέρεται επίσης στις σχέσεις των τριών

 

Αφότου τα στοιχεία αυτά περιήλθαν σε γνώση του, το mononews.gr επικοινώνησε με πηγές κοντά στον κ. Λαβίδα (πατήρ), προκειμένου να ζητήσει την τοποθέτησή του, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Νωρίτερα το πρωί, το mononews.gr επικοινώνησε και με την εκπρόσωπο επικοινωνίας της Lavipharm, κυρία Αικατερίνη Φραγκιουδάκη, η οποία τόνισε ότι την υπόθεση χειρίζονται στις ΗΠΑ οι δικηγόροι του κ. Τηλέμαχου Λαβίδα. Επίσης, ενώ στο δικόγραφο γίνεται λόγος για φιλική σχέση ανάμεσα στους Γιώργο Νίκα και Τηλέμαχο Λαβίδα, η κυρία Φραγκιουδάκη απάντησε ότι είναι «γνωστοί».

Ακόμα σε επικοινωνία του mononews.gr τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως προς το αν υπάρχει αίτημα των αμερικανικών Αρχών να υπάρξει έρευνα για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ή να παγώσουν οι λογαριασμοί τους στη χώρα μας, τονίστηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κανενός τέτοιου είδους αίτημα. Μάλιστα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε ότι οι «έρευνες των αμερικανικών Αρχών δεν είναι τόσο σύντομες και πως ομοιάζουν σε πολλές περιπτώσεις με αντίστοιχες έρευνες που διενεργούν κατά καιρούς οι ελληνικές αρχές», αφήνοντας να εννοηθεί πως παίρνουν χρόνο.

Επιπρόσθετα, πηγές του mononews.gr που γνωρίζουν τον κ. Γιώργο Νίκα αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας εθεάθη προ δεκαημέρου και πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο στις ΗΠΑ έξω από κοσμικά στέκια των βορείων προαστίων.

Ο δε κ. Λαβίδας έλαβε κλήση από τις αστυνομικές Αρχές την περασμένη εβδομάδα κατά το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, όπου και έγινε η σύλληψη.