Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Πλειστηριασμοί ακινήτων στην εμπορική αξία

Τον πλειστηριασμό ακινήτων με τιμή εκκίνησης την εμπορική αξία και όχι την αντικειμενική (η οποία είναι σημαντικά υψηλότερη) προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, προγραμματίζοντας την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να απεμπλέξει τη διαδικασία εκπλειστηριασμού ακινήτων που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για οφειλέτες με χρέη προς το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος περιλήφθηκε διάταξη, η οποία ορίζει ότι όσον αφορά στην τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών το νομικό καθεστώς εξισώνεται με ότι ισχύει στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δηλαδή για τις περιπτώσεις απαιτήσεων μεταξύ ιδιωτών. Βάσει αυτού, η  αξία που υπολογίζεται κατά την κατάσχεση του ακινήτου είναι η εμπορική. Μάλιστα με βάση προεδρικό διάταγμα που έχει εκδοθεί, τη σχετική εκτίμηση πραγματοποιεί ειδικός πιστοποιημένος εκτιμητής ακινήτων.