Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Η σκληρή μάχη Hines-Καρυτινού για το ξενοδοχείο της Ντίας Καψή στην Κρήτη – Όλο το παρασκήνιο

Η σκληρή μάχη Hines-Καρυτινού για το ξενοδοχείο της Ντίας Καψή στην Κρήτη - Όλο το παρασκήνιο

Πωλ Γομόπουλος (Hines Greece) - Άρης Καρυτινός (Prodea)

Ευχάριστη έκπληξη για την αγορά –τράπεζες και real estate- αποτέλεσε το τίμημα των 125,2 εκατομμυρίων ευρώ που κατέβαλε χθες ο αμερικανικός όμιλος της Hines για να αποκτήσει το εμβληματικό ξενοδοχείο «OUT OF THE BLUE CAPSIS ELITE RESORT» κατηγορίας πέντε αστέρων και συνολικής δυναμικότητας 1.155 κλινών.

Το ξενοδοχείο που έγραψε τη δική του  ιστορία δόξας φιλοξενώντας στο παρελθόν celebrities,  ξένους ηγέτες,  συνόδους κορυφής, άλλαξε χθες χέρια, με το τίμημα να διαμορφώνεται σημαντικά υψηλότερα από αυτό που ανέμενε η αγορά. Μάλιστα όπως σχολίασαν στο mononews  πηγές με γνώση του θέματος, «η Hines  ποντάρει στην ανάπτυξη και εξαργυρώνει σήμερα την μελλοντική αξία».

Ο επικεφαλής της Hines για την Ελλάδα, ο κ. Πωλ Γομόπουλος και ο επικεφαλής της Prodea κ. Άρης Καρυτινός ήταν οι δύο ισχυροί διεκδικητές, προσφέροντας 125,2 εκατ. ευρώ ο πρώτος και  86,8 εκατ. ευρώ ο δεύτερος, ενώ στα 49,6 εκατ. ευρώ ήταν η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχήμα της Hines μετέχουν και ο κ. Γιάννης Δασκαλαντωνάκης και η κα Τίνα Δασκαλαντωνάκη, που θα αναλάβουν να «τρέξουν» το ξενοδοχείο. Ακόμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν καθοριστικός ο ρόλος του εφοπλιστή κ. Θόδωρου Βενιάμη, για τη συνεργασία Hines-Γιάννη Δασκαλαντωνάκη, καθώς ο ξενοδόχος είναι γαμπρός του εφοπλιστή.

Να σημειωθεί ότι πριν από 1 χρόνο, τον Ιούνιο 2020, οι πιστώτριες τράπεζες έθεσαν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης το Τουριστικό Συγκρότημα Καψή Α.Ε., συμφερόντων της κ. Κωνσταντίνας (Ντίας) Καψή, μετά από πολυετή δικαστική αντιπαράθεση για υποχρεώσεις που υπερβαίνουν μαζί με άλλες οφειλές, προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τους προμηθευτές, τα 180 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος στις 18 Μαΐου, δημοσιεύθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η πρόσκληση διενέργειας ανεξάρτητων δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την πώληση του συνόλου του ενεργητικού της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Τουριστικό Συγκρότημα Καψή ΑΕ».

Το resort που περιλαμβάνει πέντε μονάδες δυναμικότητας 490 δωματίων, άλλαξε χέρια χθες. Και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για αργοτεμάχια που βρίσκονται στην γύρω περιοχή και ανήκουν στο συγκρότημα.

Το mononews  επικοινώνησε χθες με τον κ. Πωλ Γομόπουλο, ωστόσο ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει το ύψος της προσφοράς για την απόκτηση του εμβληματικού ξενοδοχείου.

Ο ελληνοαμερικανός κ. Γομόπουλος, με σπουδές στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και στο Χάρβαρντ, είναι ο επικεφαλής  της Ηines Greece. Ο άνθρωπος που αποφασίζει για όλες τις δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα. Ξεκίνησε την καριέρα του στον αμερικανικό όμιλο το 2006, από το Λονδίνο, και  από το 2014 έχει αναλάβει την ανάπτυξη της Hines  στην Ελλάδα.

Ποια είναι η Hines

Η Hines με έδρα το Χιούστον ιδρύθηκε το 1957 από τον Gerald D. Hines. Δραστηριοποιείται στην  ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη διαχείριση ακινήτων και σήμερα έχει  παρουσία σε 225 πόλεις σε 25 χώρες. Συνολικά η Ηines έχει περί τα 144,1 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση (συμπεριλαμβανομένων και των περιουσιακών στοιχείων τρίτων επενδυτών).

Ισχυρή είναι η παρουσία της Hines και στην Ευρώπη όπου ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 1991 και πλέον έχει επεκτείνει την ευρωπαϊκή της πλατφόρμα καθώς έχει  παρουσία σε 55 πόλεις σε 13 χώρες κι ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση στην Ευρώπη αξίας 22,7 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων τρίτων.

Συγκεκριμένα στην Ευρώπη ο όμιλος έχει προχωρήσει σε  επενδύσεις σε Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις αφορούν όλες τις κατηγορίες ακινήτων, μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στους τομείς των φοιτητικών κατοικιών και των logistics.

Στην Ελλάδα σημαντικές είναι οι επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο.

Όπως είναι γνωστό η Hines και η Henderson Park ξεκίνησαν επενδύοντας το  2017, με την  αγορά του πρώην Athens Ledra, το σημερινό ξενοδοχείο  Grand Hyatt της Λεωφόρου Συγγρού. Και συνέχισαν με την εξαγορά πέντε ξενοδοχείων στην Κρήτη, σε Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Σητεία (των ενοδοχειακών οικογενειών Μαμιδάκη και Κεφαλογιάννη), ενώ από κοινού απέκτησαν και το οικιστικό project της Βούλας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.  Γιάννης Δασκαλαντωνάκης θα «τρέξει» το ξενοδοχείο στη νέα εποχή του.

To ιστορικό ξενοδοχείο

Το «OUT OF THE BLUE CAPSIS ELITE RESORT», είναι ένα  ιστορικό ξενοδοχείο της Κρήτης, που φιλοξένησε στο παρελθόν celebrities και ξένους ηγέτες καθώς και συνόδους κορυφής, και μετά και την πρόσφατη ανακαίνιση του, είναι  από τα πολυτελέστερα της Κρήτης.

Στο παρελθόν –τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90- Σαουδάραβες σεΐχηδες και πρίγκιπες έκλειναν ολόκληρους ορόφους του ξενοδοχείου και ζούσαν την ελληνική εκδοχή του παραμυθιού «Χίλιες και μια νύχτες». Στο ίδιο ξενοδοχείο το 1997 ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πραγματοποίησε την πρώτη διαβαλκανική συνδιάσκεψη και υποδέχθηκε τους εννέα ηγέτες κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το συγκρότημα ανήκε μέχρι χθες  στην κα Ντία Καψή, μία από τις δύο κόρες του Θάνου και της Μαρίκας Καψή. Η οικογένεια ξεκίνησε από την Αίγυπτο και εκεί δημιούργησε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, το πρώτο της ξενοδοχείο. Και στη συνέχεια δημιούργησαν μία από τις πρώτες μεγάλες ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις την Capsis Hotels. Το 1966 λειτούργησε στο Ηράκλειο της Κρήτης το Capsis Astoria, το 1970 το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη, και ακολούθησαν τα Capsis Beach στην Kρήτη, το Metropolitan Capsis Hotel & Apartments στη Ρόδο και το Esperia Capsis Hotel στην Αθήνα. Το 1986, η Μαρίκα Καψή απεβίωσε αφήνοντας την επιχείρηση στις κόρες της Λένα και Ντία.

Ωστόσο ο δεύτερος γάμος του πατέρα τους έφερε τις δύο αδελφές στα «μαχαίρια» και χώρισαν τα ξενοδοχεία με το εμβληματικό συγκρότημα της Κρήτης να περνάει στην Ντία Καψή και πλέον να ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Hines.

Διαβάστε επίσης

Στην Hines έναντι 125 εκατ. ευρώ το ιστορικό ξενοδοχείο Capsis στην Κρήτη

Στο «σφυρί» τέσσερα ξενοδοχεία σε Κέρκυρα, Ρόδο, Μύκονο και Ναύπλιο για 30 εκατ. ευρώ

Paulson, CVC, ΒC Partners & Hines: Γιατί τα «μεγάλα πορτοφόλια» θέλουν να επενδύσουν (τώρα) στην Ελλάδα