Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γ. Λακκοτρύπης (EastMed): «Η ισραηλινή πλευρά ζητά να επισπεύσουμε την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας»

Λακκοτρύπης

Γιώργος Λακοτρύπης, υπουργός Ενέργειας Κύπρου

Προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών για τον EastMed γίνεται από τους υπουργούς Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, Γιώργο Λακκοτρύπη, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτζ, αλλά και τον Φράνσις Φάνον, που πραγματοποίησαν χθες την πρώτη ενεργειακή διάσκεψη στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Λακκοτρύπης σε δημοσιογράφους, «ήρθε μια εισήγηση από την ισραηλινή πλευρά  να προχωρήσουμε αν γίνεται το συντομότερο δυνατό στις υπογραφές της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed μεταξύ των τεσσάρων κρατών – Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας. Η συμφωνία είναι έτοιμη από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Φεβρουάριο του 2019, όμως είναι μια διαδικασία με πολλά στάδια και εκκρεμεί η υπογραφή της. Οι Ιταλοί έχουν κάποιες επιφυλάξεις που δεν αφορούν το έργο αυτό καθεαυτό αλλά άλλα θέματα».

Στο ίδιο πνεύμα στη χθεσινή κοινή δήλωση της διάσκεψης τονίζεται πως «οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη τους προς το σχέδιο του Αγωγού Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed Gas Pipeline), ενός σχεδίου μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επίσης δημιουργεί μια στρατηγική σύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ».

«Οι Υπουργοί υπενθύμισαν ότι η σχετική Διυπουργική Συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία τον Δεκέμβριο του 2018, έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Φεβρουάριο του 2019 και θα πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», αναφέρεται ακόμη στην κοινή δήλωση.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε ότι η Ρώμη δεν επιθυμεί τον αγωγό στα εδάφη της και αντιπρότεινε τη διασύνδεση του με τον TAP, ο οποίος, σημειωτέον, μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και καταλήγει επίσης στην Ιταλία. Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουν την ανάγκη εξεύρεση λύσης για την επιστροφή της Ιταλίας στη συμμαχία, κάτι που επιδιώκουν μέσω της διπλωματικής οδού.

Ο EastMed, που για την ώρα μένει μόνο στα χαρτιά, αποτελεί ένα ισχυρό γεωστρατηγικό χαρτί των τριών χωρών αλλά και των ΗΠΑ στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Γι’ αυτό και ο ρόλος της Ουάσιγκτον αλλά και των Βρυξελλών είναι σημαντικός στην προσπάθεια να καμφθούν οι επιφυλάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας να αναθεωρήσει την αρνητική του στάση στην έλευση του τμήματος του αγωγού στα εδάφη της.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, στηρίζουν το project, καθώς εξυπηρετεί το δόγμα της Ουάσιγκτον για διαφοροποιημένες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ωστόσο, αυτοί οι οποίοι πιέζουν για να προχωρήσει το project είναι οι Ισραηλινοί.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους. με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γ. Στάινιτς, σημείωσε ότι οι εργασίες κατασκευής του EastMed αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος και θα χρειαστούν πέντε ή έξι χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Στις ίδιες δηλώσεις, ο κ. Στάινιτς επεσήμανε ότι η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικές εταιρείες και θεσμικούς δανειστές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, το αρχικό κόστος του αγωγού ανέρχεται σε 7 δισ. δολάρια.