Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Deal 26 δισ. δολαρίων στην ενέργεια: Η Diamondback εξαγοράζει την Endeavor Energy

Lance Robertson, CEO of Endeavor Energy και Travis D. Stice CEO Diamondback

Lance Robertson, CEO of Endeavor Energy και Travis D. Stice CEO Diamondback

Η Diamondback Energy συμφώνησε να εξαγοράσει την παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου του Τέξας, Endeavor Energy Resources  έναντι 26 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές και θα δημιουργήσει την μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας που επικεντρώνεται στην παραγωγική λεκάνη Permian.

Η Diamondback θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία με 117,3 εκατομμύρια σε μετοχές και 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, ανέφεραν τη Δευτέρα οι δύο εταιρείες που εδρεύουν στο Μίντλαντ του Τέξας.

Οι μέτοχοι της Diamondback θα κατέχουν το 60,5% της εταιρείας μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

Η συγχώνευση των Diamondback και Endeavour είναι η τελευταία μίας σειράς μεγάλων συγχωνεύσεων που αναμόρφωσαν πρόσφατα το εταιρικό τοπίο στο σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Exxon Mobil συμφώνησε να εξαγοράσει την Pioneer Resources έναντι περίπου 60 δισ. δολαρίων, η Chevron εξαγόρασε την Hess Corp. για περίπου 53 δισεκατομμύρια δολάρια και η Occidental Petroleum κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση της CrownRock LP έναντι περίπου 10,8 δισ. δολαρίων.

Το κύμα των ενοποιήσεων σηματοδοτεί την ωρίμανση της βιομηχανίας σχιστόλιθου, η οποία προηγουμένως ήταν κατακερματισμένη, είχε ελάχιστους παίκτες σημαντικού μεγέθους και αγωνιζόταν να προσελκύσει επενδυτές.

Η απόκτηση της Endeavor είναι μία ηχηρή κίνηση της Diamondback. Η Endeavor που ιδρύθηκε από τον Autry C Stephens, ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους παραγωγούς στο Premian και είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των Exxon, Chevron και ConocoPhillips.

Οι μεγάλες συμφωνίες στον κλάδο ενέργειας

Οι δύο εταιρείες θα έχουν συνολικά 838.000 καθαρά στρέμματα και καθαρή παραγωγή 816.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου, σύμφωνα με τη δήλωση τους.

Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει και το καθαρό χρέος της Endeavor, έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Diamondback, και αναμένεται να κλείσει το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Η ζήτηση για το πετρέλαιο παραμένει υψηλή παγκοσμίως παρά τις προσπάθειες για μετάβαση από αυτό, με την κατανάλωση να αναμένεται να αυξηθεί έως το 2030 — και ίσως και μετά.

Διαβάστε ακόμη:

Μετά το Ozempic και το Wegovy, η Novo ετοιμάζει και το χάπι απώλειας βάρους;

Equinor: Θα επιστρέψει 14 δισ. δολ. στους επενδυτές – Πτώση στα κέρδη

TotalEnergies: Αυξάνει το μέρισμα παρά την μείωση των κερδών