Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στο mega deal των Attica Stores και στη συστράτευση των ισχυρών του χρήματος

Attica

Το Attica του Citylink

Δέκα ολόκληροι μήνες χρειάστηκαν για να «κτιστεί» το mega deal στα Αττικά Πολυκαταστήματα (Attica Stores) τα οποία αποκτούν πλέον μια εξαιρετικά σημαντική, οικονομική «δύναμη πυρός». Ικανή να διευρύνει το επιχειρηματικό εκτόπισμα της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αλυσίδας των πολυκαταστημάτων και να της προσδώσει ρόλο «εθνικού πρωταθλητή» στην εμπορική αγορά.

Ήταν τέλη του περασμένου Ιανουαρίου όταν ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, έμπειρος και αποτελεσματικός manager, καθώς επίσης και βασικός κρίκος των μετόχων των Attica, βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με τον διορατικό διαχειριστή Λάμπρο Παπακωνσταντίνου. Ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα ο ένας, με πηγαίο ταλέντο στην παραγωγή ιδεών ο άλλος, μπήκαν στη διαδικασία συγκερασμού των απόψεων για την «επόμενη μέρα» των πολυκαταστημάτων.

Για τον Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, το πρόταγμα ήταν η ενίσχυση της επιχειρηματικής εμβέλειας των Attica Stores, με άξονα τα νέα επενδυτικά πλάνα, αλλά και τις απαιτούμενες αναδιαρθρώσεις στο υφιστάμενο εταιρικό πλέγμα.

Από τη δική του πλευρά, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ανέλαβε να μορφοποιήσει τα ζητούμενα, αλλά και να βρει οικονομικούς συμπαραστάτες στο όλο αναπτυξιακό project.

H ενδυνάμωση του μετοχικού σχήματος στα Αττικά Πολυκαταστήματα ήταν σαφώς ο βατήρας των εξελίξεων που άρχισαν να δρομολογούνται. Ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, μαζί με τον Κωνσταντίνο Τσουβελεκάκη και τον Αλέξη Σγουμπόπουλο, συγκροτούσαν ήδη ένα συμπαγές σχήμα, μετοχικού ελέγχου της εταιρείας. Το ισχυρότερο όπλο της οποίας ήταν η συνεχής βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών.

Είναι χαρακτηριστικό , ότι την περίοδο των εξελισσόμενων συζητήσεων και επαφών, είχε ήδη συντελεστεί η εκκαθάριση του τοπίου, από τα μετοχικά ζιζάνια τής Folli. Το συνολικό μετοχικό ‘’πακέτο’’ της οποίας ανερχόταν στο 35,7% των Attica και βγήκε στο σφυρί από της πιστώτριες τράπεζες.

Από αυτό το ποσοστό που εκποιήθηκε το 10,5% πέρασε στον έλεγχο των βασικών μετόχων στα ‘’Αττικά Πολυκαταστήματα’’, ενώ το υπόλοιπο 25,2% κατέληξε στην Εθνική τράπεζα έναντι 29,5 εκατ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι η συνολική αποτίμηση των Attica Stores εκτιμήθηκε στα 117 εκατ. ευρώ.

Στη ροή των εξελίξεων για mega deal καθοριστικό στοιχείο ήταν αυτό του Virtus international Partners με ιδρυτή και διαχειριστή τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, το οποίο και έγινε το επενδυτικό όχημα για την υλοποίηση της συμφωνίας. Σε αυτό το επενδυτικό όχημα μετέχουν κεφαλαιακά, ορισμένα από τα ηχηρότερα ονόματα της ευρύτερης επιχειρηματικής (και όχι μόνον) ζωής του τόπου: Ο όμιλος των αδελφών Θανάση και Παναγιώτη Λασκαρίδη, το κοινωφελές ίδρυμα Ωνάση, ο εφοπλιστικός όμιλος Τσάκου, ο εφοπλιστής Γιάννης Σαραντίτης, αλλά και ορισμένοι άλλοι κεφαλαιούχοι.

Οι νέες στρατηγικές επιλογές

Αυτό το επενδυτικό σχήμα, μαζί με την υφιστάμενη τριπλέτα των παλαιών μετόχων των Attica Stores, αποφάσισε να συνδράμει αποφασιστικά, έτσι ώστε να λάβουν σάρκα και οστά τα αναπτυξιακά πλάνα της αλυσίδας των πολυκαταστημάτων.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για τρόπο συμμετοχής στη μητρική εταιρεία των «Αττικά Πολυκαταστήματα» στους στρατηγικούς σχεδιασμούς για τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα, αλλά και έχουν δεσμευτεί για τη συνέχιση του υφιστάμενου management που ασκείται άκρως επιτυχημένα από τον Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο.

Αν μη τι άλλο το ολοκληρωμένο πλέον mega deal σηματοδοτεί τρεις ξεχωριστές πτυχές: Κατ΄ αρχήν τα «βαριά» ονόματα που πλαισιώνουν τη συμφωνία, έρχονται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές που ενσωματώνει η ελληνική οικονομία. Ακόμη, το deal αυτό ενδυναμώνει σε όλα τα επίπεδα τα Αττικά Πολυκαταστήματα, ενώ επιπρόσθετα, προσελκύει Έλληνες επενδυτές με σημαντικά κεφάλαια, σε μια ελληνική εταιρεία.

Άμεση επέκταση με 4.000 τ.μ στο city link

Όπως όλα δείχνουν το εναρκτήριο λάκτισμα για την είσοδο των Attica Stores στη…νέα εποχή, θα είναι αυτό της επέκτασης του city link σε επιπλέον 4.000 τετραγωνικά μέτρα. Πρόκειται για χώρους που σήμερα χρησιμοποιούνται από την τράπεζα Πειραιώς και θα περάσουν στα Αττικά Πολυκαταστήματα, όπως προβλέπει η «κλειδωμένη» συμφωνία. Η επέκταση αυτή θα συνδυαστεί και με την προσθήκη νέων brands από την εταιρεία.

Πέραν τούτου, στα αναπτυξιακά σχέδια συγκαταλέγονται:

– Ο εμπλουτισμός του μείγματος των προσφερόντων προϊόντων, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στο διαρκώς αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα που έχει η Αθήνα.

– Η διεύρυνση των δραστηριοτήτων σε τομείς όπως είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς επίσης το χονδρικό αλλά και το λιανικό εμπόριο, καλλυντικών, ρούχων και άλλων.

– Η περαιτέρω γεωγραφική επέκταση, όχι μόνον εντός, αλλά και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Ξεχωριστή παράμετρο για τα Αττικά Πολυκαταστήματα αποτελεί και η απαιτούμενη προετοιμασία για τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από την κατασκευή καταστημάτων και malls στο μεγάλο έργο, στο Ελληνικό.

Στο παζλ των άμεσων εξελίξεων για τις νέες μετοχικές δυνάμεις που συμπυκνώνονται στο σχήμα των Αttica Stores είναι κι εκείνη που αφορά την εξαγορά του 25,2% από την Εθνική. Χωρίς μάλιστα να θιγεί το απόθεμα της εταιρείας σε μετρητά, το οποίο στα τέλη της περσινής χρήσης ήταν στα 51 εκατ. ευρώ. ‘Η 60 εκατ. ευρώ αν ληφθούν υπόψη κάποιοι πρόσθετοι παράγοντες «παραγωγής» ρευστών διαθεσίμων.

Tα μεγέθη της οικονομικής απογείωσης

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, τα Αττικά Πολυκαταστήματα, την περίοδο 2011-2018 αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 2,6 φορές πηγαίνοντας κόντρα στην κρίση. Έτσι από τα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ, οι πωλήσεις πήγαν πέρσι στα 181 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα τα κέρδη πρό φόρων ανέβηκαν έξι φορές παραπάνω, αφού από τα 2 εκατ. ευρώ, έφτασαν πέρσι στα 12 εκατ. ευρώ.

Στη χρήση του 2018 τα Αττικά Πολυκαταστήματα είχαν 19 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη, 8,3 εκατ. καθαρή κερδοφορία, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις ήταν στα 17,8 εκατ. ευρώ.

Το mega deal πέραν της ισχυροποίησης των Αttica Stores σε οικονομική δύναμη πυρός προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στους παλαιούς μετόχους για τις μελλοντικές τους επιλογές, ενώ για τους νέους μετόχους δρομολογεί ιδανικές συνθήκες για μελλοντικές υπεραξίες.