Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Φυσικό αέριο: Σε ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε η τιμή του στην Ευρώπη

Σε επίπεδο ρεκόρ εκτινάχθηκαν σήμερα οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου άλλαξαν κατεύθυνση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο κοντά στο 21%, καθώς το ρωσικό αέριο ρέει ανατολικά από τη Γερμανία προς την Πολωνία, σύμφωνα με τον πάροχο δικτύου Gascade, αναφέρει το Bloomberg.

Η αλλαγή στις ροές πιθανότατα αντανακλά τις χαμηλότερες παραγγελίες από Γερμανούς αγοραστές λόγω της εορταστικής περιόδου, επισήμανε η Katja Yafimava, αναλύτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Οι χαμηλότερες προμήθειες στη Γερμανία θα αναγκάσουν την Ευρώπη να συνεχίσει να αντλεί αέριο με υψηλούς ρυθμούς από τα ήδη συρρικνωμένα αποθέματά της.

Καθώς οι πολικές θερμοκρασίες επεκτείνονται σε όλη την ήπειρο αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί περισσότερο αέριο για την παραγωγή ρεύματος, καθώς το τεράστιο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης δεν μπορεί να καλύψει το κενό, με τη γερμανική αιολική παραγωγή να φτάνει στο πιο χαμηλό επίπεδο πέντε εβδομάδων.

«Αυτές οι ειδικές συνθήκες θα συνεχισθούν για κάποιο διάστημα ακόμη και δεν θα σταματήσουν, πιθανώς, πριν τελειώσει ο χειμώνας», δήλωσε ο Hans van Cleef, οικονομολόγος της ABN Amro. «Ανάλογα με το ύψος των αποθεμάτων που θα υπάρχουν τότε, ο αντίκτυπος στις τιμές από τα σημερινά ελλείμματα θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο», εκτίμησε.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα αποθέματα αερίου θα υποχωρήσουν σε ιστορικό χαμηλό στο τέλος της σεζόν, παρατείνοντας πιθανόν την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έως τον επόμενο χειμώνα, κάτι που θα προκαλέσει πονοκέφαλο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία οδηγούν επίσης την αγορά στα άκρα, καθώς υπάρχουν φόβοι για ρωσική εισβολή στη χώρα, στις αρχές του 2022.

 Η εκτίναξη των futures

Η τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ στα  183,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου στον σταθμό Mallnow, που καταλήγει ο αγωγός Yamal-Ευρώπη, μηδενίστηκαν και κατευθύνθηκαν προς την Πολωνία. Η αλλαγή της κανονικής κατεύθυνσης ήταν γνωστή, αφού δεν δεσμεύτηκε καμία χωρητικότητα ροής αερίου στο Mallnow την Τρίτη στις δημοπρασίες.

«Η Gazprom απλά δεν χρειαζόταν ποσότητες σήμερα στο Mallnow για να καλύψει τις υφιστάμενες συμβατικές υποχρεώσεις της», δήλωσε η Yafimava. «Πιστεύω ότι δεν θα δούμε σημαντικές ημερήσιες κρατήσεις στο Yamal κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, αλλά θα υπάρξει περιορισμένη άνοδος τον Ιανουάριο».

Η Gazprom διοχετεύει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου πιέζει για την έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2. Οι περιορισμένες προμήθειες έχουν αναγκάσει την Ευρώπη να βασιστεί στα περιορισμένα αποθέματα αερίου και να καίει περισσότερο άνθρακα.

«Δεν έχουμε ιδέα αν οφείλεται στο ότι η Gazprom δεν έχει εφεδρική παραγωγή ενόψει της ζήτησης ρεκόρ από τη Ρωσία ή υπάρχει κρυφή πολιτική ατζέντα», είπε ο Thierry Bros, πρώην έμπορος ενέργειας, που πλέον είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι.

Ο παγωμένος καιρός αυτή την εβδομάδα προκαλεί επίσης άνοδο των βραχυπρόθεσμων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν επαρκούν. Η γερμανική αιολική παραγωγή έπεσε στα 2.277 μεγαβάτ την Τρίτη, που είναι το χαμηλότερο από τις 16 Νοεμβρίου.

Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια επόμενης ημέρας στην αγορά OTC σκαρφάλωσε στα 420 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Εκτινάσσονται και πάλι οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη καθώς έρχεται ψύχος