Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζα της Αγγλίας: Προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, δηλώνοντας ωστόσο έτοιμη να ενεργήσει δυναμικά στην αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλεί να φέρει ο πληθωρισμός, ο οποίος οδεύει στο 11%.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με 6-3 υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, με τα τρία διαφωνούντα μέλη να ψηφίζουν αύξηση 50 μονάδων βάσης στο 1,5%.

Η επιτροπή ανέφερε σε δήλωσή της την Πέμπτη ότι «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο μεσοπρόθεσμα», με την κλίμακα, το ρυθμό και το χρονοδιάγραμμα τυχόν περαιτέρω αυξήσεων ανάλογα με τις οικονομικές προοπτικές και τις πληθωρικές πιέσεις.

Μία ημέρα αφού η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994 (κατά 75 μονάδες βάσης), η Τράπεζα της Αγγλίας έμεινε σταθερή στην πιο συντηρητική της προσέγγιση ενώ προειδοποίησε ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Το βασικό επιτόκιο στη Βρετανία είναι αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009. Ήταν η πέμπτη φορά που η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το κόστος δανεισμού από τον Δεκέμβριο, όταν έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που προχώρησε σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αφού ξέσπασε η πανδημία της COVID-19.

Ωστόσο κάποιοι επικριτές της υποστηρίζουν ότι κινείται πολύ αργά για να αποτρέψει η αύξηση του πληθωρισμού να παγιωθεί στις μισθολογικές συμφωνίες και τις πληθωριστικές προσδοκίες, επιφέροντας μακροπρόθεσμο πλήγμα στην οικονομία.

«Η κλίμακα, ο ρυθμός και ο χρόνος των όποιων περαιτέρω αυξήσεων στο επιτόκιο θα αποτυπώνουν την αξιολόγηση της Επιτροπής για τις οικονομικές προοπτικές και πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανήλθε στο υψηλό 40 ετών του 9% τον Απρίλιο, υπερτετραπλάσιος του στόχου του 2% της κεντρικής τράπεζας. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε σήμερα ανοδικά την πρόβλεψή της, εκτιμώντας ότι θα κορυφωθεί οριακά πάνω από το 11% τον Οκτώβριο, όταν αυξηθούν και πάλι οι λογαριασμοί ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

FED: Προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης