Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Τα μηνύματα της γενικής εκκαθάρισης στην Κεφαλαιαγορά και η «κίτρινη κάρτα» στον Σωκράτη Λαζαρίδη

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης

Ηχηρά μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες εκπέμπει η γενική εκκαθάριση του παλαιού διοικητικού καθεστώτος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πλέον, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ανώτερης εποπτικής αρχής δεν υπάρχει κανένα από τα 7 μέλη της «τραυματικής» περιόδου Γκότση. Ούτε καν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ και συνάμα Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης. Ο οποίος στα 8 τελευταία χρόνια είχε αδιάλειπτη εκπροσώπηση στο Συμβούλιο της Κεφαλαιαγοράς, όντας και το αρχαιότερο από τα μέλη της.

Αναμφίβολα η περίπτωση Λαζαρίδη δημιούργησε μεγάλη αίσθηση στους ανθρώπους της αγοράς. Κάνοντας μάλιστα ορισμένους να πιστεύουν ότι η έξωσή του από την Κεφαλαιαγορά μετράει και σαν… «κίτρινη κάρτα» για τη μελλοντική του συνέχεια στο Χρηματιστήριο. Κάτι που βέβαια μένει να διακριβωθεί από την ίδια τη ροή των εξελίξεων για το εάν όντως είναι έτσι ή όχι. Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι ο εξαιρετικά ευφυής και… πολυμήχανος Σωκράτης Λαζαρίδης, στα συνολικά 25 χρόνια παρουσίας του στον «ναό του χρήματος», εκ των οποίων τα τελευταία 9 σε κορυφαία διοικητική θέση, έχει αποδείξει πολλάκις ότι διαθέτει την ευστροφία και μπορεί να βρει αποτελεσματικές λύσεις στις κάθε είδους δύσκολες καταστάσεις. Ακόμη κι αν αυτές δεν έχουν αμιγώς εταιρικό χαρακτήρα και ζητούμενο. Άλλωστε ο ίδιος, όταν ήταν φοιτητής, αξιολογήθηκε από διεθνές ίδρυμα για τις γνώσεις του και την έφεσή του στην μαθηματική επιστήμη και κατατάχθηκε στο 2% του πληθυσμού παγκοσμίως…

Στην περίπτωση βεβαίως των σαρωτικών αλλαγών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η κυβέρνηση, ως έχουσα φυσικά την αρμοδιότητα, δεν χρειάστηκε τα ανώτερα μαθηματικά, παρά την κοινή λογική για να λάβει τις αποφάσεις.

Εκφραστής των κινήσεων αυτών που ολοκληρώθηκαν προ τετραημέρου, ήταν ο τεχνοκράτης υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Ο οποίος, μιλώντας στην ειδική επιτροπή της Βουλής, είχε βάλει ψηλά στην ατζέντα των στόχων για την «επόμενη μέρα» στην Κεφαλαιαγορά, την προστασία των επενδυτών. Κάτι που είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν συνέβη με το μέγα σκάνδαλο της αμαρτωλής Folli Follie. Παρά μόνο ίσως στο μυαλό του Χαράλαμπου Γκότση, που βλέπει παντού θαυμαστά επιτεύγματα επί της θητείας του… Και μάλιστα όταν οι πολυσυζητημένοι χειρισμοί της Κεφαλαιαγοράς στο ζήτημα των Folli είναι κι αυτοί αντικείμενο της εν εξελίξει διερεύνησης από τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση.

Στους νομικούς πέρασε το «πάνω χέρι»

Πλέον στο Διοικητικό Συμβούλιο της ανώτερης εποπτικής αρχής, οι νομικοί είναι που έχουν αριθμητικά το πάνω χέρι, έναντι των οικονομολόγων που πλεονεκτούσαν προηγουμένως. Ένδειξη εμφανής για το μεγαλύτερο ειδικό βάρος που δίνεται τώρα στη γρήγορη αντιμετώπιση των όποιων νοσηρών φαινομένων, ανακύψουν στην αγορά.

Όπως και να ’χει, κανένα από τα παλαιά 7 μέλη, που πέραν των άλλων έλαβαν αποφάσεις και για τα Folli, δεν είναι πια στο συμβούλιο της Κεφαλαιαγοράς. Κάτι που σαφώς δεν είναι τυχαίο. Ούτε συγκυριακό.

Στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας οι αλλαγές ήταν απόλυτα αναμενόμενες.

Δεν ανανεώθηκαν οι θητείες Γκότση, όπως επίσης και του Αντιπροέδρου, Νίκου Τρουλινού.

Ο έτερος Αντιπρόεδρος, Ξενοφών Αυλωνίτης, είχε ολοκληρώσει το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο της 10ετίας, αλλά αν και είχε θέση μόνιμου υπαλλήλου, προτίμησε να μετακινηθεί σε… ασφαλέστερο περιβάλλον, όπως φαίνεται να είναι αυτό της Alpha Bank, όπου και κάνει μια νέα επαγγελματική αρχή.

Το τιμόνι της Κεφαλαιαγοράς, ως  Πρόεδρος, το ανέλαβε η νομικός Βασιλική Λαζαράκου, Α’ Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Νίκος Κονταρούδης, προερχόμενος από την «Παντελάκης» χρηματιστηριακή -και παλαιότερα στέλεχος της Marfin- ενώ Β’ Αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε η Νατάσσα Στάμου, επίσης νομικός με μακρά θητεία στο χρηματιστήριο. Και οι τρεις με 5ετή θητεία.

Στις θέσεις των άλλων μελών τερματίστηκε η παρουσία, των Δημήτρη Αυγητίδη, Αδάμ Καραγλάνη και Αθανάσιου Χριστοδουλόπουλου, ο οποίος είχε πάρει τη θέση της Ιωάννας Σελινιωτάκη (από την Τράπεζα της Ελλάδος) που παραιτήθηκε στις αρχές της χρονιάς.

Τα ισάριθμα νέα πρόσωπα που ήρθαν να πλαισιώσουν το Δ.Σ είναι η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ειδήμων στα χρηματοοικονομικά, με παρουσία στις ειδικές εκκαθαρίσεις των Bad Banks ,η οποία και αποτέλεσε πρόταση από την πλευρά της Τραπέζης της Ελλάδος. Στο παρελθόν είχε χρηματίσει Γενική Γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών, έχοντας επίσης στενή συνεργασία με τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τον σημερινό «τσάρο» της οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα.

Νέα μέλη ορίστηκαν επίσης ο Πειραιώτης νομικός Αναστάσιος Βιρβιλός και ο καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό πανεπιστήμιο της Αθήνας, Σπύρος Στάμου, ο οποίος στο παρελθόν είχε απασχοληθεί και στην χρηματιστηριακή εταιρεία Nuntius.

Το ανοικτό ερώτημα και οι εκδοχές του αποκλεισμού

Στην τέταρτη θέση μέλους στο ΔΣ, οι καθιερωμένες τρεις προτάσεις για την εκπροσώπηση του χρηματιστηρίου στην κεφαλαιαγορά, αφορούσαν σύμφωνα με πληροφορίες τον Σωκράτη Λαζαρίδη, όπως επίσης και τα υψηλόβαθμα στελέχη Νίκο Πορφύρη και Δημήτρη Καραϊσκάκη. Παρά ταύτα για τη συνέχεια της εκπροσώπησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επελέγη αυτήν τη φορά ο Νίκος Πορφύρης (πολύ έμπειρο και πολύ χαμηλών τόνων στέλεχος στο Χ.Α) και όχι ο…διαχρονικός Λαζαρίδης, όπως αρχικά πίστευαν και στη συνέχεια αιφνιδιάστηκαν όλοι στην αγορά. Για τις αποφάσεις που φέρουν την υπογραφή( στο ΦΕΚ) του υφυπουργού Γιώργου Ζαββού, έχουν ακουστεί ήδη πολλά από την περασμένη Πέμπτη. Χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί το τί ακριβώς έχει συμβεί.

Η εκδοχή του αποκλεισμού Λαζαρίδη (αν όντως ευσταθεί αυτό και δεν πρόκειται για κάποια δική του πρωτοβουλία) ερμηνεύτηκε από ορισμένους σαν τερματισμός του ασυμβίβαστου, επόπτη και εποπτευόμενου. Κάτι τέτοιο όμως θα είχε λογικό νόημα, αν κανένα στέλεχος του χρηματιστηρίου δεν μετείχε στο συμβούλιο της Εποπτικής αρχής. Γεγονός που δεν συνέβη, καθώς στην εκπροσώπηση άλλαξε μόνο το πρόσωπο.

 Μεταξύ των άλλων ερμηνειών που δίδονται είναι και αυτή που λέει ότι στις κυβερνητικές προθέσεις εντάσσονται και οι αλλαγές στη Διοίκηση του Χρηματιστηρίου. Ωστόσο η ΕΧΑΕ είναι μια ιδιωτική εταιρεία, με 10.770 μετόχους, μικρή συμμετοχή των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών και με τρία ξένα χαρτοφυλάκια να ελέγχουν αθροιστικά περί το 16%. Μάλιστα στα τέλη του περασμένου Μαΐου και λίγο πριν έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΧΑΕ όρισε το νέο ΔΣ. Με τον Σωκράτη Λαζαρίδη να έχει μπροστά του τετραετή θητεία ως Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΧΑ και τις ετήσιες, μικτές αποδοχές του να κινούνται στα επίπεδα των 185.000 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα είναι μάλλον δύσκολο να επιβληθεί η απομάκρυνσή του, αν τυχόν ο ίδιος δεν το επιλέξει, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζονται.

Σε κάθε περίπτωση, ζήτημα μπορεί να υπάρξει και στην περίπτωση που ο ίδιος δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Γιατί τότε πολλά μπορούν να συμβούν…

Στην ομιλία του στην επιτροπή της Βουλής, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, ανέφερε με έμφαση ότι το χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο, δεύτερης οικονομικής μηχανής. Έτσι ώστε πέραν των τραπεζών να προσφέρουν χρηματοδοτικές ανάσες, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τόνισε ακόμη ότι: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το χρηματιστήριο βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουμε δει ποτέ μέχρι σήμερα. Θα πρέπει λοιπόν αυτή η «μηχανή» να ξαναπάρει μπροστά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί και πάλι η βάση, προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει το σημαίνοντα ρόλο της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Το ανοικτό ερώτημα είναι αν αυτά θα γίνουν ή όχι, με νέες… διοικητικές δυνάμεις. Κάτι που θα φανεί στο εγγύς μέλλον.