Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Τα «χαρτιά» που υπεραπέδωσαν από τα ολέθρια χαμηλά των 484 μονάδων της 16ης Μαρτίου 2020

Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τα χαμηλά της αγοράς, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, των 484 μονάδων.

Πριν καν αρχίσει το lockdown, που προληπτικά και εγκαίρως επέβαλε πέρυσι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η αγορά είχε προεξοφλήσει τον Αρμαγεδδώνα και τη λαίλαπα που επιφύλασσε για την ελληνική οικονομία η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Ίσως για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο, με την ανακάλυψη των εμβολίων και την άμεση προώθησή τους, η αγορά μπορεί να βλέπει φως στο βάθος του τούνελ.

Το διάστημα αυτό οι μετοχές βρέθηκαν στα τάρταρα. Το αποκορύφωμα όλων δε ήταν η περίοδος του περσινού Πάσχα, όταν στις εμπορευματικές αγορές το πετρέλαιο όχι απλώς μηδένισε, αλλά έγραψε και αρνητικές τιμές. Ο χρυσός λαμπύριζε δε στα επίπεδα των 2.000 δολαρίων και τα κρατικά ομόλογα, ειδικά βαριών οικονομιών, όπως της Γερμανίας μηδένιζαν. Ήταν η περίοδος που οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη έλαβαν κρίσιμες αποφάσεις για τη στήριξη των νομισμάτων και των οικονομιών που αντιπροσωπεύουν. Πάνω από 3 τρισ. δολάρια οι παρεμβάσεις στις ΗΠΑ και κοντά στα 2 τρισ. ευρώ οι παρεμβάσεις στην Ευρωζώνη, η οποία για πρώτη φορά μπήκε μπροστά, εκδίδοντας ευρωομόλογο!

Η ανισορροπία αυτή είχε πλήρη αντίκτυπο σε κάθε μορφής οικονομική δραστηριότητα. Μόνο στις αερομεταφορές, η παρέμβαση στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 35 δισ. ευρώ! Ο τουρισμός απέφερε στην Ελλάδα, την άλλοτε ατμομηχανή της οικονομίας μας, κάτι λιγότερο από 4 δισ. ευρώ. Οι δε παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν περάσει τα 32 δισ. ευρώ και κάθε εβδομάδα που το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό ο λογαριασμός ανεβαίνει κατά 250 εκατ. ευρώ!

Πλην όμως, η εικόνα διάλυσης στο χρηματιστηριακό ταμπλό σε καμία περίπτωση δεν αποτύπωνε την πραγματικότητα, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές. Στο μεσοδιάστημα, οι εισηγμένες έδειξαν απίστευτες αντοχές. Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, και ειδικά η αλλοπρόσαλλη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα μάθημα που, όπως αποδείχθηκε, είχαν πάρει.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Τα περισσότερα κέρδη στο ταμπλό από πέρυσι μέχρι σήμερα καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,88% 11,24 με άνοδο 484% από τα χαμηλά των… 1,55 ευρώ! Και όχι μόνο αυτό, αλλά η διοίκηση Στάσση εκπληρώνει την υπόσχεσή της για EBITDA άνω των 900 εκατ. ευρώ το 2020.

Μέσα στην κρίση άλλες εταιρείες βρήκαν νέο πεδίο δραστηριοτήτων. Τα Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ 0% 4,00 προφανώς ευνοήθηκαν από την μείωση της τιμής του πετρελαίου, αλλά μπήκαν στον τομέα της παραγωγής υγειονομικών μασκών. Η μετοχή ενισχύεται, σε σχέση με τα περσινά χαμηλά των 1,34 ευρώ, κατά 211%.

Η αλλαγή του management στην Άβαξ και η συμμετοχή στα νέα έργα έδωσαν ώθηση στη μετοχή 198%.

Κέρδη 181% καταγράφει και η μετοχή της Ελλάκτωρ, σε μία περίοδο κατά την οποία η διοίκηση άλλαξε και μπήκαν στο μετοχικό σχήμα οι Ολλανδοί της Reggeborgh.

Κέρδη 180,95% σημειώνει η μετοχή της Ιντρακόμ, με τον Σωκράτη Κόκκαλη να αναλαμβάνει εκ νέου  ενεργό ρόλο στο management.

Κέρδη 165,47% για την Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,37% 38,20 και άνοδος της κεφαλαιοποίησης πάνω από τα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η μετοχή είναι έτοιμη για εισαγωγή στους δείκτες της Morgan Stanley.

Κέρδη 164% για τη Βιοχάλκο μετά τα χαμηλά των 1,63 ευρώ κι έντονο το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών για placement, ενώ οι θυγατρικές διαπρέπουν σε καλώδια και δουλειές με χάλυβα.

Η ισχυρή οικονομική διάρθρωση του ΟΠΑΠ οδήγησε τη μετοχή από τα χαμηλά των 5,86 ευρώ στο +96,93% σε σχέση με την αποφράδα ημέρα της 16ης Μαρτίου 2020.

Από τις τράπεζες, η Eurobank καταγράφει τα περισσότερα κέρδη, πάνω από 80%, με τη διοίκηση της τράπεζας να προβλέπει για φέτος μείωση των «κόκκινων» δανείων κάτω από το 9% του χαρτοφυλακίου της.