Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές – Τέταρτη σερί άνοδος για τον Stoxx 600

Μικτά είναι τα πρόσημα στους κύριους ευρωπαϊκούς δείκτες των ευρωαγορών, με τον Stoxx 600 να φτάνει στην τέταρτη σερί άνοδο. Ο λόγος της ανόδου είναι ενθαρρυντικά στοιχεία από τις ΗΠΑ για την πορεία των τιμών.

Σε αυτό το κλίμα, ο STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,4% και έκλεισε στις 434,44 μονάδες καθώς τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τροφοδότησαν τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνει τους επόμενους μήνες.

Τι ανέφεραν οι αναλυτές

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν μόλις 0,2% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,4%. Ο ετήσιος δείκτης στο μεταξύ αυξήθηκε κατά 8%, επιβραδύνοντας από το 8,4% του προηγούμενου μήνα.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν την Πέμπτη. Η Eurostat επιβεβαίωσε πάντως σήμερα τα αρχικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το γ’ τρίμηνο, ανακοινώνοντας ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στη Γερμανία παράλληλα ο δείκτης ZEW για το οικονομικό κλίμα παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη κατά 22,5 μονάδες τον Νοέμβριο του 2022, αν και παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος στις -36,7. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μέτρηση ξεπέρασε κατά πολύ τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της αγοράς για -50 μονάδες.

Πώς κινήθηκαν οι δείκτες

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,5% στις 14.378,51 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο επίσης 0,5% και σκαρφάλωσε στις 6.641,66 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2% στις 7.369,44 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,3%.

 

Διαβάστε επίσης

Κολάνοβιτς (JPMorgan): Ο ταύρος που έγινε αρκούδα-Γιατί αναθεωρεί την overweight θέση του στις μετοχές

Χρηματιστήριο: Η ΔΕΗ φωτίζει τον δρόμο πάνω από τις 900 μονάδες

Wall Street: Λιανικό εμπόριο και Δείκτης Τιμών Παραγωγού στέλνουν ξανά τον S&P 500 στις 4.000 μονάδες