Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Στο 4,3% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο καναβάτσο τράπεζες, ΔΕΗ και blue chips

Χρηματιστήριο

Στο 4,,3% σκαρφάλωσε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ τελειώνει την περίοδο του φθηνού χρήματος στην ευρωζώνη για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Από τον επόμενο μήνα ξεκινά η περίοδος αύξησης των εποτοκίων 0,25% σε πρώτη φάση και αναμένεται να ακολουθήσουν άλλες τρεις μέχρι τέλος του χρόνου.

Επιπρόσθετα σταματά τα έκτακτα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων, κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα, τα ομόλογα της οποίας θα συνεχίσουν να προτιμώνται από την Κεντρική Τράπεζα, τουλάχιστον μέχρι η χώρα να λάβει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι αγορές ανησυχούν κι αυτό περνάει και στις μετοχές με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί την Παρασκευή 1,5%, στις 872 μονάδες.

Μένοντας στις αποδόσεις των ομολόγων το ιταλικό 10ετές σκαρφάλωσε με τη σειρά του στο 3,61%, ενώ το άλλοτε αρνητικό επιτόκιο της Γερμανίας έχει αγγίξει πια το… 1,42%!

Βαρύ το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές με τον Dax στα όρια των 14.000 μονάδων, μία μέρα μετά τη βουτιά 1,9% του Dow, εξαιτίας της ανησυχίας για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθεί στις ΗΠΑ.

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 11,3% η χώρα μας, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη αντιμετωπίζουν το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού.

Και στον βαθμό που συνδέεται με το ενεργειακό κόστος και τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων (πάνω από τα 122 δολαρια το βαρέλι), οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες.

Πριν από ένα μήνα η ING προέβλεπε ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια ήρθαν για να μείνουν, την ίδια άποψη δείχνει να ενστερνίζεται και ο CEO των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης που θεωρεί ότι το πρόβλημα με τις τιμές δεν θα τελειώσει ούτε σε… έξι μήνες!

Υπό τα δεδομένα αυτά υπάρχει μία γενικότερη αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία των μετοχών φέτος, αφού οι επόμενες εταιρικές περίοδοι ανακοινώσεων από τις εισηγμένες μπορεί να δείχνουν κάμψη αποτελεσμάτων.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να δοκιμαστούν οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος και ήδη ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,8%.

Μένει να φανεί κατά πόσο ο τουρισμός θα στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι θα διαψεύσει τις εκτιμήσεις, ενώ αστάθμητος είναι ο παράγοντας του χρόνου διενέργειας των εκλογών.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να βάλλονται με την Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,85% 1,59 στο -2,2% και στα 92 λεπτά, -2,4% η ΕΤΕ ΕΤΕ -1,43% 7,56 στα 3,42 ευρώ και -2,3% η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,01 στα 0,964 ευρώ, ενώ ισχυρή πτώση 2,6% σημειώνει η Πειραιώς ΠΕΙΡ -3,08% 3,78 κινούμενη στο 1,10 ευρώ…

Ο τραπεζικός δείκτης δοκιμάζεται στις 574 μονάδες και με απώλειες 2,36% αυτή την ώρα.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα και η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,88% 11,24 στα 5,73 ευρώ και πτώση 2,38%, πάνω από 3% η πτώση στην ΕΥΔΑΠ, στα 7,74, 2% η Quest, επιστροφή κάτω από τα 18 ευρώ η ΜΟΗ, στα 15 διολισθαίνει το Jumbo, 2% η πτώση στον Μυτιληναίο, στα 16,62, στα όρια των 14 ευρώ ο ΟΠΑΠ και στα 17,13 ευρώ με οριακές απώλειες ο ΟΤΕ και αμετάβλητη στα 18,60 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή.

Διαβάστε επίσης:

Το παρασκήνιο των μετοχών: Τι θα γίνει μέχρι τις εκλογές, τι παίζει με ΔΕΗ, Πειραιώς και Alpha – Στη σκιά της Λαγκάρντ και του πληθωρισμού η αγορά

JP Morgan: Γιατί βλέπει άμεσα άνοδο στις αγορές;

Τέλος στο «φθηνό» χρήμα, έρχονται μία και δύο και τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου