Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Ανοδικά οι ευρωαγορές εν αναμονή των ανακοινώσεων Fed

Ανοδικά έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των εξελίξεων από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και τις ανακοινώσεις της Fed περί αύξησης των επιτοκίων της, πιθανότατα κατά 75 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αξιολογούν τα οικονομικά στοιχεία με φόβο ότι οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και η ενεργειακή κρίση θα φέρουν μεγάλη ύφεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Οι περιορισμένες ροές φυσικού αερίου, που διακινδυνεύον τη βιομηχανία στην Ευρώπη, η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία αλλά και το αν θα «πετύχουν» οι μηχανισμοί τους ΕΚΤ, όπως το νέο εργαλείο για τα ομόλογα TPI, για την αποφυγή του κατακερματισμού στην Ευρωζώνη είναι μερικούς από τους λόγους που έχουν ήδη φέρει την ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

«Παρατηρώντας διάφορες χώρες, έχουμε τη Γερμανία και την Ιταλία σε σαφή ύφεση το δεύτερο εξάμηνο, ενώ η Ισπανία και η Γαλλία συνεχίζουν να αναπτύσσονται», ανέφεραν οι οικονομολόγοι. «Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις μας στρέφονται προς μια πιο έντονη ύφεση σε περίπτωση μίας ακόμη πιο σοβαρής διακοπής των ροών φυσικού αερίου ή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ». Η Goldman Sachs θεωρεί θετική τη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενεργοποιήσει ένα νέο εργαλείο, αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση μιας σοβαρής κρίσης. Όμως, αναγνωρίζει την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τα κριτήρια και την υποκειμενική αξιολόγησή τους από την ΕΚΤ, τα οποία συνεπάγονται σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες το Συμβούλιο θα παρέμβει για να αντιμετωπίσει τις άτακτες κινήσεις της αγοράς.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αναλυτές περιμένουν ότι η Fed θα προχωρήσει στη 4η αύξηση των βασικών επιτοκίων της εντός του 2022, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας μεγάλωσε χθες, καθώς το ΔΝΤ έκανε μια πιο ζοφερή πρόβλεψη για την ανάπτυξη, λέγοντας ότι το 2022 η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 3,2% πριν πέσει στο 2,9% το 2023.

Στο κλίμα αυτό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,47% στις 428,12 μονάδες και ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,93% στις 3.608 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 0,60% στις 7.349 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη πρόσθεσε 0,53% στις 13.166 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,75% στις 6.257 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,49% στις 21.476 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανέβηκε 0,61% στις 8.118 μονάδες.

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Σε ύφεση η ευρωζώνη το β’ εξάμηνο του 2022

Τι θα κάνει η Fed με τα επιτόκια – Όλο το παρασκήνιο και οι λεπτομέρειες

Wall Street: Καλπάζει ο Nasdaq στο 2,3% – Ράλι για τις μετοχές τεχνολογίας, εκτοξεύονται PayPal και Spotify